Βρεφικοί κολικοί!


Βρεφικοί κολικοί: Πώς θα τους αναγνωρίσετε και τι μπορείτε να κάνετε

Οι βρεφικοί κολικοί είναι μια από τις πιο συχνές ανησυχίες στους νέους γονείς και μια από τις πιο συχνές ενοχλήσεις στα βρέφη. Και παρότι η εικόνα ενός μωρού που κλαίει απαρηγόρητο μπορεί να σας συγκλονίσει, στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι κολικοί είναι μια περαστική κατάσταση χωρίς συνέπειες για την υγεία και την ευημερία του μωρού σας.

Τι είναι οι κολικοί στα βρέφη

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Οι ειδικοί τείνουν να πιστεύουν πως πρόκειται για μια ενόχληση που οφείλεται στην ανωριμότητα του πεπτικού συστήματος του μωρού, ακόμη κι αν το μωράκι σας γεννήθηκε τελειόμηνο. Φαίνεται πως για να ωριμάσει το πεπτικό του μωρού και να συνηθίσει στη θρέψη με το γάλα χρειάζεται ένα διάστημα περίπου 3-4 μηνών. Μια άλλη άποψη είναι πως οι κολικοί σχετίζονται με τη διατροφή της μητέρας, καθώς ουσίες από όσα καταναλώνονται περνούν στο μητρικό γάλα. Σε κάθε περίπτωση, οι ενοχλήσεις που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία είναι οι γνωστοί σε όλους τους νέους γονείς κολικοί.

ΒΟΧ: Παθαίνουν όλα τα μωρά κολικούς; Όχι. Παρότι είναι κάτι πολύ συνηθισμένο δεν παρουσιάζεται σε όλα τα μωρά και μάλιστα δείχνει μια «προτίμηση» στα αγόρια.

Πώς θα αναγνωρίσετε εάν το κλάμα του μωρού σας οφείλεται στους βρεφικούς κολικούς

Στα περισσότερα βρεφάκια, οι κολικοί ξεκινούν τη 2η με 4η εβδομάδα της ζωής τους και μπορεί να κρατήσουν έως και τον τέταρτο μήνα. Το κλάμα του μωρού που υποφέρει από κολικούς είναι χαρακτηριστικό και σύντομα θα μάθετε να το ξεχωρίζετε από το κλάμα της πείνας, το κλάμα της βρεγμένης πάνας ή το κλάμα «μαμά θέλω αγκαλιά».

Είναι ένα οξύ και διαπεραστικό κλάμα που θα σας κάνει να πιστεύετε πως το μωρό σας υποφέρει πραγματικά και πιθανότατα θα νιώθετε ανεπαρκής ως γονείς επειδή δεν μπορείτε να το ανακουφίσετε. Το συναίσθημα αυτό, πιστέψτε μας, το έχουν νιώσει όλοι οι νέοι γονείς, ωστόσο σίγουρα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Τα μωρά που υποφέρουν από κολικούς εκτός από το κλάμα συνήθως μαζεύουν τα ποδαράκια τους προς την κοιλιά και δείχνουν να «σφίγγονται». Τέλος, ένα ακόμη χαρακτηριστικό των κολικών είναι πως συνήθως παρουσιάζονται το απόγευμα προς το βράδυ.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε το μωρό σας

Υπάρχουν πολλά «γιατροσόφια» για τους κολικούς, και καθώς κάθε μωρό είναι διαφορετικό μπορείτε να πειραματιστείτε για να δείτε τι θα μπορούσε να ανακουφίζει το δικό σας.

Το μασάζ στην κοιλίτσα του μωρού συχνά βοηθάει. Βάλτε στο χέρι σας μερικές σταγόνες βρεφικό λάδι και τρίψτε την κοιλιά του με κυκλικές κινήσεις, από τον αφαλό προς το εξωτερικό της μέρος, με τη φορά του ρολογιού. Το μασάζ αυτό ενθαρρύνει την απελευθέρωση των αερίων που μπορεί να είναι παγιδευμένα στο έντερο και το στομάχι του και του προκαλούν τους πόνους. Μπορείτε επίσης να μαζεύετε απαλά τα ποδαράκια του μωρού προς το στομάχι του μήπως αποβληθούν κάποια από τα αέρια που προκαλούν το πρόβλημα.

Το κράτημα τίγρης επίσης ανακουφίζει τα μωρά. Κρατήστε το μωρό σας μπρούμυτα, με το σώμα του κατά μήκος του πήχη σας και το κεφαλάκι του να στηρίζεται στην ανοιχτή παλάμη σας. Συγκρατήστε με ασφάλεια το σώμα του εκεί με το άλλο σας χέρι. Η πίεση που ασκεί αυτή η θέση στην κοιλίτσα φαίνεται πως ανακουφίζει το μωρό.

Τυλίξτε το μωρό σας σε μια μαλακή και αφράτη κουβέρτα ή σεντονάκι αγκαλιάς και κρατήστε το κοντά στο σώμα σας. Αυτός ο ήπιος περιορισμός και η μυρωδιά του σώματός σας θα το παρηγορήσουν.

Επιλέξτε για το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων το υγρό απορρυπαντικό και το μαλακτικό ρούχων της σειράς Εύρηκα Newborn. Είναι ιδανικά για νεογέννητα γιατί περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά, είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά και θα «κλείσουν» το μωρό σας σε μια απαλή και αφράτη «αγκαλιά» που θα του προσφέρει μια ακόμη, μικρή, παρηγοριά.

Εάν θηλάζετε, πειραματιστείτε με τη διατροφή σας. Ζητήστε γι’ αυτό το σκοπό τη συμβουλή της μαίας ή του παιδιάτρου σας, ωστόσο σε γενικές γραμμές η αφαίρεση των γαλακτοκομικών και κάποιων λαχανικών από τη διατροφή της μητέρας έχει βρεθεί πως μετριάζει τους κολικούς στο μωρό.

Εάν δεν θηλάζετε, στην αγορά θα βρείτε πιπίλες και μπιμπερό αλλά και ειδικά βρεφικά γάλατα σε σκόνη που συστήνονται για μωρά με κολικούς. Πριν αλλάξετε το γάλα του μωρού σας συμβουλευτείτε τον παιδίατρο και ακολουθήστε τις οδηγίες του.

Τέλος, απλά κάνετε υπομονή και δείξτε στο μωρό σας όλη σας την τρυφερότητα και την αγάπη που μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Οι βρεφικοί κολικοί είναι ένα δύσκολο «κεφάλαιο» στο ξεκίνημα της ζωής του μωρού, που επηρεάζει και το ίδιο και τους γονείς του. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κοντινά σας πρόσωπα για να μπορείτε να έχετε έστω μισή ώρα την ημέρα για εσάς, για να ξεκουραστείτε, να βγείτε να περπατήσετε ή να μιλήσετε με μια φίλη σας. Εάν νιώθετε πως η κούραση και το άγχος σας ξεπερνούν, μιλήστε με άλλες μαμάδες και με το γυναικολόγο σας ή με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μην αφήσετε την κούραση και το άγχος να σας καταβάλλουν και να επηρεάσουν το πρώτο αυτό διάστημα της ζωής με το μωρό σας.