Βρεφικό μασάζ: Bonding time και χαλάρωση για δύο!


Το χάδι στο μωρό είναι μια αυθόρμητη κίνηση που κάνουν όλοι οι νέοι γονείς. Φυσική του συνέχεια είναι το βρεφικό μασάζ, ένας υπέροχος τρόπος να δείχνετε στο μωρό την αγάπη σας, να το ηρεμείτε και να ενισχύετε τον μεταξύ σας συναισθηματικό δεσμό.

Το άγγιγμα είναι ένας μοναδικός τρόπος επικοινωνίας, κατανοητός σε κάθε ηλικία, που μεταφέρει θετικά συναισθήματα. Είναι μια φυσική αντίδραση παρηγοριάς και αγάπης: όταν το μωρό κλαίει, το παίρνουμε αγκαλιά και το χαϊδεύουμε, όταν πονάει η κοιλίτσα του την τρίβουμε απαλά για να το ανακουφίσουμε. Το βρεφικό μασάζ μεταφέρει στο μωρό όλη τη θετική ενέργεια του αγγίγματος, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να χαλαρώσουν γονιός και βρέφος και να αρχίσουν να χτίζουν έναν στενό συναισθηματικό δεσμό μεταξύ τους. Το μασάζ αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά απλό, όπως το χάδι, ή πιο «δομημένο», να ακολουθεί δηλαδή μία συγκεκριμένη ρουτίνα κινήσεων.

Ποια είναι τα οφέλη του βρεφικού μασάζ;

Το βρεφικό μασάζ δεν είναι τελευταίο trend στη φροντίδα του μωρού! Χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό για να υποστηρίξει την ανάπτυξη των πρόωρων μωρών στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Μια μελέτη του 2004 διαπίστωσε ότι τα μωρά σε μονάδες εντατικής θεραπείας που έκαναν μασάζ περνούσαν λιγότερο χρόνο στο μαιευτήριο, είχαν ελαφρώς καλύτερες βαθμολογίες στα αναπτυξιακά τεστ και ελαφρώς λιγότερες επιπλοκές εξαιτίας της προωρότητας στη μετέπειτα ανάπτυξή τους.

Τα οφέλη του βρεφικού μασάζ, όμως, δεν σταματούν στο μωρό! Επεκτείνονται και στον γονιό που φροντίζει το μωρό, τον βοηθούν να χαλαρώσει, να νιώσει ότι προσφέρει κάτι ευχάριστο στο μωρό του και δυναμώνει το μεταξύ τους «δέσιμο».

Είναι το βρεφικό μασάζ κατάλληλο για όλα τα μωρά

Στον βαθμό που μιλάμε για απαλό άγγιγμα και χάδι, «ακούστε» το μωρό σας. Αν το μασαζάκι αυτό το ηρεμεί και το κατευνάζει, συνεχίστε. Εάν βλέπετε ότι αντιδρά με υπερδιέγερση και ενόχληση, σταματήστε για μια-δυο εβδομάδες και δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε ρουτίνα μασάζ, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Ενδέχεται να μπορεί να σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες που θα ανακουφίσουν το μωρό, π.χ. εάν υποφέρει από κολικούς ή αν έχει γεννηθεί με κάποιο πρόβλημα στα ισχία.

Θέλετε να το δοκιμάσετε;

Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να φανούν χρήσιμες για το ξεκίνημα μιας ρουτίνας:

Επιλέξτε μια στιγμή που το μωρό σας είναι χορτάτο και με καλή διάθεση. Η ώρα που νυστάζει, πεινάει ή γκρινιάζει δεν είναι καλή επιλογή, τουλάχιστον για αρχή.

Ξαπλώστε το μωρό μπροστά σας στο κρεβάτι σας, τον καναπέ ή σε ένα στρωματάκι στο πάτωμα. Φροντίστε να υπάρχει μια ευχάριστη θερμοκρασία στον χώρο και απαλός φωτισμός.

Βάλτε στα χέρια σας λίγο παιδικό ξηρό λάδι και τρίψτε τα για να ζεσταθούν. Πείτε στο μωρό σας, ναι, ακόμη κι αν είναι βρέφος, ότι «τώρα θα σου κάνω μασάζ, εντάξει;». Μπορεί το μωρό να μην καταλαβαίνει αλλά σταδιακά θα αντιληφθεί ότι αυτό είναι η αρχή μιας ευχάριστης ρουτίνας. Αν το δείτε να αντιδρά συστρέφοντας το σώμα του, αποφεύγοντας τη βλεμματική επαφή ή γκρινιάζοντας μάλλον τελικά δεν είναι καλή στιγμή και ίσως είναι καλύτερα να αναβάλετε το μασάζ.

Ξεκινήστε κρατώντας απαλά το ένα ποδαράκι του μωρού ανάμεσα στις παλάμες σας. Κρατήστε με το ένα χέρι σταθερά τον αστράγαλο και γλιστρήστε το άλλο σας χέρι στην κορυφή του μηρού και προς τα κάτω με αργές και «ρευστές» κινήσεις.

Στη συνέχεια, κρατήστε το πόδι του μωρού σας στα χέρια σας και χρησιμοποιήστε τους αντίχειρές σας για να χαϊδέψετε το πέλμα του ποδιού από τη φτέρνα μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών, ο ένας αντίχειρας μετά τον άλλο. Τραβήξτε πολύ απαλά κάθε δαχτυλάκι κρατώντας το στον αντίχειρα και το δάχτυλό σας. Στη συνέχεια αλλάξτε ποδαράκι.

Με αντίστοιχα απαλές και ρευστές κινήσεις μπορείτε να χαϊδέψετε κυκλικά την κοιλίτσα του, ξεκινώντας με ομόκεντρους κύκλους από τον αφαλό προς τα έξω. Συνεχίστε με την πλάτη του, με ανοδική και καθοδική απαλή κίνηση αριστερά και δεξιά της σπονδυλικής στήλης.

Συνεχίστε με τα χέρια, κρατώντας τον καρπό και προχωρώντας προς τον ώμο και μετά πάλι προς τα κάτω και κάνοντας απαλούς κύκλους με τα δάχτυλά σας στις παλάμες.

Εάν το μωρό φαίνεται να απολαμβάνει το μασάζ, συνεχίζετε. Αν σε οποιαδήποτε στιγμή της διαδικασίας αντιδρά, γκρινιάζει, συστρέφεται και δείχνει να δυσανασχετεί διακόψτε το μασάζ και πάρτε το αγκαλιά για να το καθησυχάστε.

Θυμηθείτε: Οι παραπάνω κινήσεις είναι απλά ενδεικτικές. Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας ρουτίνα αναζητώντας σχετικά βιβλία ή βλέποντας βίντεο στο Ίντερνετ, πάντα εφόσον συμφωνεί ο γιατρός σας με αυτήν την τακτική.