Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι είστε έγκυος!


ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ

Τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης για κάποιες γυναίκες ξεκινούν τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Ας δούμε κάποια σημάδια που μπορεί να μας κάνουν να υποπτευθούμε μία πιθανή εγκυμοσύνη πολύ πριν την καθυστέρηση της περιόδου.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Από τον πρώτο καιρό, μπορεί να παρατηρήσουμε ότι το στήθος μας είναι ξαφνικά πιο ευαίσθητο και ελαφρώς διογκωμένο. Η εύκολη κόπωση είναι επίσης ένας από τους πρώτους προάγγελους μίας πιθανής εγκυμοσύνης: τα επίπεδα της προγεστερόνης ξαφνικά εκτινάσσονται στα ύψη και μπορεί να μας προκαλέσουν έντονη υπνηλία. Την ίδια στιγμή, οι διεργασίες που εκτελούνται στο σώμα μας σε απόλυτη αρμονία μεν αλλά όλες μαζί ταυτόχρονα δε, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ενέργειά μας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προσέξουμε μία ελαφριά αιμορραγία αρκετά πριν την αναμενόμενη ημερομηνία περιόδου. Αυτή οφείλεται στην προσκόλληση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο έδαφος της μήτρας και είναι απόλυτα φυσιολογική. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από κοιλιακές κράμπες που μοιάζουν πολύ με τους πόνους περιόδου.

Η αποκαλούμενη πρωινή ναυτία, που μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας, είναι ένα από τα πιο δυσάρεστα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και μπορεί να ξεκινήσει από πολύ νωρίς, δίνοντάς μας αφορμή να υποψιαστούμε μία εγκυμοσύνη που έχει μόλις ξεκινήσει.

Αλλά και η ξαφνική λιγούρα για διάφορες τροφές ή η αποστροφή κάποιων άλλων, είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να είμαστε έγκυος. Αυτό οφείλεται στις απότομες ορμονικές αλλαγές που συντελούνται, κυρίως το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Ήπιοι πονοκέφαλοι, δυσκοιλιότητα αλλά και αλλαγές στη διάθεση μπορεί να προκληθούν επίσης από τις γρήγορες ορμονικές αλλαγές. Αλλά και έντονη ζαλάδα μέχρι και λιποθυμίες είναι πιθανό να συμβούν χάρη στη διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων και την χαμηλή πίεση του αίματος, αλλά και σε χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ειδικά στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Αν μετράμε την βασική μας θερμοκρασία με το πρωινό ξύπνημα για να εκτιμήσουμε τη στιγμή της ωορρηξίας και αυτή παραμένει ελαφρά αυξημένη για πάνω από δύο εβδομάδες, μπορεί να είναι μία ακόμα ένδειξη ότι είμαστε έγκυος.

Το πιο δυνατό σημάδι όμως, είναι η καθυστέρηση της περιόδου. Αυτή θα κάνει και τις περισσότερες γυναίκες να διερευνήσουν περαιτέρω την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

Δυστυχώς, τα παραπάνω συμπτώματα δεν οφείλονται απαραίτητα σε μία εγκυμοσύνη. Ή, μπορεί και να μην προκύψουν καν στην αρχή. Αν όμως έχουμε οποιαδήποτε υποψία για μία πιθανή εγκυμοσύνη, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προμηθευτούμε ένα τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο.

Αν το τεστ βγει θετικό, καλό είναι να επισκεφτούμε τον γυναικολόγο μας το συντομότερο δυνατό. Όσο πιο σύντομα επιβεβαιώσουμε την εγκυμοσύνη μας, τόσο πιο σύντομα θα ξεκινήσουμε την απαραίτητη προγεννητική προετοιμασία. Τα τεστ εγκυμοσύνης λειτουργούν καλύτερα αν τα κάνουμε μία-δύο μέρες μετά την καθυστέρηση της περιόδου, γι’ αυτό ακόμα και αν το τεστ βγει αρνητικό, θα πρέπει να το επαναλάβουμε μετά από μερικές μέρες για να σιγουρευτούμε.