Η ρουτίνα του ύπνου του μωρού!


Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την ανάπτυξη του μωρού αλλά και για την σωματική -και ψυχική – υγεία των γονιών.

Ένα μωρό που έχει κοιμηθεί καλά είναι ευδιάθετο, χαμογελαστό και έτοιμο να… εξερευνήσει τα ερεθίσματα που λαμβάνει από τον κόσμο γύρω του! Ωστόσο το «κεφάλαιο ύπνος» δεν είναι τόσο εύκολο και απλό για όλους.

H σημασία του ύπνου στα μωρά
Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του ανθρώπου αλλά και για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά τη διάρκειά του, ο εγκέφαλος βιώνει έντονη δραστηριότητα, χτίζει τα θεμέλια για τη μάθηση δεξιοτήτων και για την ανάπτυξη των συναισθημάτων. Από την άλλη, ο ελλιπής ύπνος στη βρεφική ηλικία έχει συσχετιστεί με πιθανά προβλήματα στη μάθηση, τις κοινωνικές δεξιότητες και με παχυσαρκία αργότερα κατά την παιδική ηλικία.

Tip: Σίγουρα σας το έχουν πει, αλλά θα το ξαναπούμε γιατί είναι πολύ σημαντικό: Προσπαθήστε να κοιμάστε κι εσείς -ή έστω να ξεκουράζεστε – όσο κοιμάται το μωρό σας, ανεξάρτητα απ’ το τι ώρα είναι. Η δική σας ξεκούραση είναι εξίσου σημαντική για να είστε καλά σωματικά και συναισθηματικά και να μπορείτε να το φροντίζετε με αγάπη και υπομονή.

Πόσο ύπνο χρειάζονται τα μωρά;
Η απάντηση αυτή εξαρτάται από την ηλικία τους αλλά και από την… προσωπικότητα του κάθε μωρού. Σε γενικές γραμμές ένα νεογέννητο μέχρι τριών μηνών μπορεί να κοιμάται από 14 έως 17 ώρες το 24ωρο, διάστημα που σπάει σε μικρότερα μέσα στη μέρα και τη νύχτα καθώς είναι συχνή η ανάγκη για τάισμα. Μετά τους 3 μήνες, οι ώρες ύπνου μπορεί να μειωθούν στις 12 με 15 και σταδιακά από τον 6ο μέχρι το 12ο μήνα το μωρό θα αρχίσει να κοιμάται αρκετές ώρες τη νύχτα και λιγότερες την ημέρα.

Tip: Εάν σας ανησυχεί οτιδήποτε σχετικά με τον ύπνο του μωρού σας, μόνο ο παιδίατρος που το παρακολουθεί μπορεί να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές και οδηγίες.

Ο ρόλος της ρουτίνας στον ύπνο του μωρού
Όταν μιλάμε για ρουτίνα ύπνου αναφερόμαστε σε ένα σύνολο συνηθειών και πράξεων που ακολουθούν οι γονείς κάθε βράδυ προετοιμάζοντας το μωρό για το κρεβάτι. Τα μωρά, και κυρίως τα πιο μικρά, δεν μπορούν να αντιληφθούν τις διαφορές ημέρας και νύχτας ενώ, επιπλέον, έχουν ανάγκη για συχνά γεύματα και ξυπνούν τακτικά μέσα στη νύχτα. Έτσι, η υιοθέτηση μιας ρουτίνας ύπνου είναι μια καλή κίνηση που θα βοηθήσει στο να μάθει το μωρό πιο εύκολα να κοιμάται το βράδυ.

Tip: Ακόμη κι αν υιοθετήσετε μια ρουτίνα ύπνου αυτό δεν εξασφαλίζει ότι το μωράκι σας θα κοιμάται κάθε βράδυ… σαν πουλάκι. Τα μωρά περνούν διάφορες φάσεις ανάπτυξης οι οποίες, μεταξύ άλλων, επηρεάζουν και το πρόγραμμα του ύπνου τους. Ωστόσο, μια σταθερή ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να κοιμηθούν πιο εύκολα.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει μια ρουτίνα ύπνου
Το πιο απαραίτητο «συστατικό» μιας ρουτίνας ύπνου είναι η συνέπεια: Η ρουτίνα θα πρέπει να περιλαμβάνει τις ίδιες κινήσεις κάθε βράδυ ώστε να μεταφέρει στο μωρό το μήνυμα ότι θα ακολουθήσει ο ύπνος και βάζει τα θεμέλια για καλές συνήθειες ύπνου αργότερα στη ζωή του.
Κατά τ’ άλλα μια συνηθισμένη ρουτίνα ύπνου για μωρά δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη – αντίθετα, όσο πιο απλή, τόσο πιο εύκολα θα μπορείτε να την ακολουθείτε μακροπρόθεσμα. Μπορείτε να αλλάζετε το μωρό σας και να το κάνετε μπανάκι, να το κρατάτε λίγο στην αγκαλιά σας και να του λέτε ένα τραγουδάκι και μετά να το βάζετε στην κούνια, να το τυλίγετε με το απαλό σεντονάκι και την κουβερτούλα του, να το φιλάτε και να του λέτε καληνύχτα. Ιδανικά, το βραδινό γεύμα δεν πρέπει να είναι μέρος της ρουτίνας γιατί μπορεί έτσι να δημιουργηθεί συσχετισμός και να το ζητάει το μωρό ακόμη κι όταν ξυπνάει το βράδυ χωρίς απαραίτητα να πεινάει.

Tip: Τα μωρά ηρεμούν με τους γνώριμους ήχους και μυρωδιές. Πλένετε τα ρούχα σας με το ίδιο υγρό απορρυπαντικό Εύρηκα Baby υποαλλεργικό & δερματολογικά ελεγμένο με 100% πράσινο σαπούνι και βιολογικό χαμομήλι , που χρησιμοποιείτε για τα ρούχα και τα σκεπάσματα του μωρού, και όταν το βάζετε στο κρεβατάκι του μισοκοιμισμένο μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να νιώσει πιο χαλαρά και ήρεμα και να αποκοιμηθεί.

Είναι η ρουτίνα ύπνου πανάκεια;
Όχι δεν είναι, μπορεί όμως να βοηθήσει. Ας θυμόμαστε ότι κάθε μωρό -και οι γονείς του – είναι διαφορετικοί οπότε θα βρείτε σιγά σιγά τι είναι αυτό που ταιριάζει σε εσάς και βοηθάει το μωρό σας να κοιμάται πιο εύκολα.