ΠΙΠΙΛΑ. ΕΥΧΗ Ή ΚΑΤΑΡΑ; ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΛΗΜΜΑ!!
Νέοι γονείς, εάν σας απασχολεί το θέμα πιπίλα, ίσως να βρήκατε το άρθρο που αναζητούσατε. Διαβάστε παρακάτω και πάρτε τη σωστή απόφαση για το μωρό σας!
Εάν έχετε γίνει πρόσφατα γονιός, σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί για ένα… φλέγον ζήτημα που ονομάζεται «πιπίλα». Είναι καλό το μωρό μου να τη χρησιμοποιεί; Μήπως κάνει κακό στην ανάπτυξη της οδοντοστοιχίας του; Γιατί οι γονείς μεγαλύτερων μωρών, αναζητούν δραστικούς τρόπους για να κόψει το αγγελούδι τους την χρήση της;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!
Είναι αρκετά πιθανό, από τον υπέρηχο ακόμα, να δει κανείς το έμβρυο να πιπιλάει το δάχτυλό του, στην κοιλίτσα της μαμάς. Πράγμα που σημαίνει ότι το πιπίλισμα είναι, σε μεγάλο ποσοστό, έμφυτο και δεν είναι απαραίτητα κάτι το κακό, με την ευρεία έννοια. Μπορεί να γίνει όμως, εφόσον επιλέξετε να δώσετε στο μωρό σας πιπίλα, αφού η χρήση της χωρίς μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε κινδύνους.
Επιστήμονες και ειδικοί από διάφορους ιατρικούς κλάδους (παιδίατροι, οδοντίατροι, λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι) δίνουν πολλές και διαφορετικές ερμηνείες και αναλύσεις σχετικά με το θέμα «πιπίλα». Κάνοντας μια σύνθεση των μακροσκελών άρθρων της σχετικής βιβλιογραφίας, καταλήγουμε η απόφασή σας θα πρέπει να στηριχθεί τόσο στα θετικά, όσο και στα αρνητικά της χρήσης της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να την δαιμονοποιήσουμε, πριν γνωρίσουμε τα «υπέρ» και τα «κατά».
Τα «υπέρ»
Σύμφωνα με έρευνες, η χρήση της πιπίλας έως τον 12ο μήνα παίζει σημαντικό ρόλο στην αποφυγή του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Το παραπάνω, στηρίζεται στην άποψη ότι τα μωρά που κοιμούνται με την πιπίλα τους κάνουν ελαφρύτερο ύπνο και ξυπνούν πιο εύκολα.
Επιπρόσθετα, σε καταστάσεις μωρουδιακού… στρες, η πιπίλα λειτουργεί ως σανίδα σωτηρίας, τόσο για το μωρό όσο και για τους γονείς. Εντερικά, πόνος από έναν εμβολιασμό ή κάτι άλλο που μπορεί να προκαλεί άγχος στο μωρό, καταπραΰνονται με την χρήση της ενώ, παράλληλα, δρα… αγχολυτικά και για εσάς.
Τέλος, εάν διαπιστώσετε μια έμφυτη τάση του μωρού να πιπιλάει το δάκτυλό του, η πιπίλα μπορεί να υποκαταστήσει αυτή την συνήθεια και, συνεπώς, να διακοπεί πιο εύκολα, πετώντας την – ιδανικά μετά τον 12ο μήνα.
Τα «κατά»
Ένα μωρό, που έχει μάθε να ηρεμεί με την πιπίλα, μπορεί να αναπτύξει μια σχέση εξάρτησης με αυτή και αργότερα να την αποζητά για ασήμαντη αφορμή. Οι ειδικοί συνιστούν να μην ενθαρρύνετε τη χρήση της πιπίλας ή ακόμα και την επίμονη προσφορά της. Καλό θα είναι προτού την δώσετε στο μωράκι σας, ως μια «εύκολη λύση» να προσπαθήσετε να το ηρεμήσετε με την ομιλία σας ή με χάδια και να εντοπίσετε – όσο γίνεται – τα αίτια της γκρίνιας.
Όπως αναφέρουν έρευνες, η συχνή και αλόγιστη χρήση της μπορεί να παραστεί εμπόδιο στην ανεξαρτησία του μωρού, καθώς και στην εκμάθησή του να επικοινωνεί. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η χρήση της συνδέεται και με προβλήματα στην εκμάθηση και την εκφορά του λόγου.
Επιστήμονες συνδέουν, επίσης, τη χρήση της πιπίλας με την ανάπτυξη ορθοδοντικών προβλημάτων, η σοβαρότητα των οποίων δεν θα φανεί άμεσα, καθώς και με συχνές ωτίτιδες αφού η δύναμη του ρουφήγματος ανοίγει τους ακουστικούς πόρους και εκθέτει τα αυτάκια του σε μικρόβια.
Η πιπίλα μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά και στην εδραίωση του θηλασμού, ιδίως τον πρώτο μήνα της ζωής του μωρού, κι εφόσον έχετε επιλέξει να θηλάσετε. Γι’ αυτό καλό θα είναι να μην μπερδεύετε το μωρό εναλλάσσοντας τη θηλή σας με την πιπίλα. Μην ανησυχείτε. Στην πορεία το μωράκι σας θα αναγνωρίζει την αίσθηση και την οσμή σας, σε σχέση με την άοσμη πιπίλα.
Γενικές Συμβουλές
Μην πιέζετε το μωρό να πάρει την πιπίλα, επειδή μπορεί να αποτελεί μια εύκολη λύση, τόσο γι’ αυτό όσο και για εσάς.
Διακόψτε τη χρήση της όσο το δυνατόν νωρίτερα. Χρειάζεται γερά νεύρα, αλλά τα οφέλη είναι περισσότερα από τα αρνητικά, και θα φανούν εν καιρώ.
Καλό θα είναι εάν την χρησιμοποιείτε ως «υπνωτικό», να την αφαιρείτε από το στοματάκι του κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Χρησιμοποιήστε πιπίλες ορθοδοντικές, με οπές για να διευκολύνεται η αναπνοή και όχι αυτές που αποτελούνται από 2 ή περισσότερα τμήματα. Μόλις η πιπίλα φθαρεί, την αντικαθιστούμε αμέσως.
Όταν το μωρό προσπαθεί να παράγει ήχους με το στοματάκι του, δηλαδή στη φάση της πρώιμης ομιλίας, αφαιρείτε την πιπίλα και μην την αφήνετε να την βάζει στο πλάι του στόματός του, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να εμποδίσει την ορθή εκφορά του λόγου, μακροπρόθεσμα.
Τέλος, φροντίστε για την άψογη καθαριότητα της πιπίλας, είτε με αποστείρωση, μαζί με τα υπόλοιπα σκεύη του, ή μετά το πέρας της αποστείρωσης, με το ΕΥΡΗΚΑ Baby υγρό πιάτων που είναι ειδικά μελετημένο για όλα τα σκεύη του μωρού σας, αφού συνδυάζει την αγνότητα με την αποτελεσματικότητα στην καθαριότητα των βρεφικών σκευών χάρις στο πράσινο σαπούνι και το εκχύλισμα από βιολογικό χαμομήλι και λεμόνι που διαθέτει!