Γάτες και εγκυμοσύνη: Υπάρχει πραγματικά κίνδυνος;!
Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν έχουμε γάτα στο σπίτι και περιμένουμε μωρό.
Για κάποιους η γάτα τους (ή οι γάτες τους!) μπορεί να αποτελούν μέρος της οικογένειάς τους. Όταν προκύπτει όμως μια εγκυμοσύνη, σίγουρα θα ακούσουν πολλές συμβουλές, έγκυρες και μη, αλλά και σχόλια για το πόσο είναι ασφαλές να κρατούν τη γάτα στο σπίτι. Τι ισχύει και τι πρέπει να προσέχετε εάν είστε έγκυος και έχετε γάτα στο σπίτι;
Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η εγκυμοσύνη με μια γάτα στο σπίτι μπορεί να είναι απόλυτα ασφαλής υπό όρους και προϋποθέσεις. Μάλιστα, εάν μπορεί να αναλάβει τη φροντίδα της υγιεινής της κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, τότε οι κίνδυνοι μειώνονται σχεδόν στο ελάχιστο, τόσο για τη μέλλουσα μαμά όσο και για το μωράκι που κυοφορεί.
Τα υπέρ και τα κατά της συμβίωσης με μια γάτα κατά την εγκυμοσύνη
Ας ξεκινήσουμε από ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα: Οι γάτες συμβάλουν στην ευημερία και ευεξία των ιδιοκτητών τους! Έρευνες έχουν βρει πως και μόνο η παιχνιδιάρικη και τρυφερή παρουσία της γάτας στο σπίτι βελτιώνει τη διάθεση και προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη στους «συγκατοίκους» της.
Από την άλλη πλευρά, ακόμη και οι οικόσιτες γάτες που παρακολουθούνται από κτηνίατρο μπορεί να αποτελούν για τη μέλλουσα μητέρα κίνδυνο έκθεσης σε τοξόπλασμα, μία νόσο που ενώ σε «κανονικές συνθήκες» δεν προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στον άνθρωπο, κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για το έμβρυο και τη μητέρα.
Tip: Οι γάτες που δεν βγαίνουν από το σπίτι θεωρούνται πιο ασφαλείς, αντίθετα με τις γάτες που κυκλοφορούν και κυνηγούν θηράματα, όπως ποντίκια και άλλα τρωκτικά, από τα οποία μπορεί να «κολλήσουν» τη λοίμωξη.
Τι είναι το τοξόπλασμα και πώς μπορείτε να προστατευτείτε
Η τοξοπλάσμωση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από το παράσιτο Toxoplasma gondii. Είναι πολύ συχνή και σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας η συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης της μητέρας κατά την κύηση κυμαίνεται από 1 έως 8 ανά 1000 έγκυες, με τα υψηλότερα ποσοστά που αναφέρθηκαν να προέρχονται από τη Γαλλία. Η βαρύτητα των εκδηλώσεων εξαρτάται από την ηλικία κύησης, κατά την οποία συμβαίνει η λοίμωξη.
Εάν η λοίμωξη συμβεί σε πρώιμο στάδιο της κύησης υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα αποβολής ή παλινδρόμησης, ενώ αν προχωρήσει στο έμβρυο υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξει βαρεία νόσο με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία του. Αντίθετα οι συνέπειες προσβολής στο τέλος της εγκυμοσύνης είναι πολύ μικρές και το νεογνό είναι ασυμπτωματικό ή εμφανίζει ήπια και αντιμετωπίσιμα προβλήματα υγείας.
Πώς μπορεί να κολλήσετε τοξόπλασμα
Το τοξόπλασμα μεταφέρεται στον άνθρωπο μέσω των κοπράνων μιας μολυσμένης γάτας. Ωστόσο δεν είναι η μοναδική πηγή του, καθώς μπορεί να μεταδοθεί εάν φάτε κακοπλυμένη σαλάτα ή όχι καλά μαγειρεμένο -μολυσμένο- κρέας. Για το λόγο αυτό συστήνεται στην εγκυμοσύνη να πλένετε πολύ προσεκτικά τα λαχανικά και να τρώτε μόνο καλοψημένο κρέας. Ένας άλλος τρόπος μετάδοσης του τοξοπλάσματος είναι η επαφή με μολυσμένο χώμα, έτσι αν έχετε κήπο που μπορεί να… επισκέπτονται γάτες, καλό είναι να μην ασχολείστε εσείς με τη φροντίδα των φυτών ή έστω να το κάνετε φορώντας πάντα χοντρά πλαστικά γάντια. Τα συμπτώματα στην έγκυο μπορεί να είναι πολύ γενικά και μοιάζουν με εκείνα κάθε ίωσης, όπως πονοκέφαλος, χαμηλός πυρετός, πόνοι στο σώμα και κόπωση.
Τα tips για να προλάβετε τη λοίμωξη από τη γάτα σας
Συμβουλευτείτε το γυναικολόγο και τον κτηνίατρό σας ωστόσο υπάρχουν γενικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν.
• Μία βασική είναι να αναλάβει τη φροντίδα της υγιεινής της γατούλας σας (καθάρισμα και αλλαγή άμμου) κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας.
• Για την περίοδο αυτή -αλλά και για αργότερα που θα κυκλοφορεί ένα μωρό στο σπίτι- αξίζει να προμηθευτείτε μια κλειστή τουαλέτα για τη γάτα σας ώστε να μην τινάζεται έξω άμμος.
• Τέλος, αποφεύγετε να δίνετε στη γάτα σας ωμό κρέας και εντόσθια και προτιμήστε την ξηρά τροφή ή τις κονσέρβες για γάτες και φυσικά βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια.
Τα καλά νέα
Πολλές γυναίκες που συμβιώνουν με γάτες έχουν ήδη αντισώματα στο τοξόπλασμα και έτσι, ακόμη κι αν έρθουν σε επαφή με το τοξόπλασμα, είναι μικρότερος ο κίνδυνος επαναμόλυνσης κατά την εγκυμοσύνη.
Και τέλος, να θυμάστε ότι δεν είστε η πρώτη ούτε η τελευταία έγκυος με γάτα στο σπίτι. Εάν τηρείτε τους κανόνες υγιεινής και τις οδηγίες του μαιευτήρα σας όλα θα πάνε καλά και θα φέρετε στον κόσμο ένα υγιέστατο μωράκι που γρήγορα θα γίνει κολλητό φιλαράκι με τη γάτα της οικογένειας!