Διατροφή της εγκύου το καλοκαίρι!


Η διατροφή στην περίοδο της εγκυμοσύνης έχει έτσι κι αλλιώς τους περιορισμούς της, που στοχεύουν στην ασφάλεια τόσο της ίδιας της εγκύου όσο και του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Ειδικά όμως το καλοκαίρι -και σε συνδυασμό με τις διακοπές- χρειάζεται λίγη περισσότερη προσοχή.

Δώστε έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά

Η εποχή αυτή προσφέρεται για να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τα οποία όχι μόνο είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία αλλά συμβάλουν στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.

Τι να προσέχετε

  • Φροντίστε να πλένετε καλά τα φρούτα σας πριν τα απολαύσετε και ορισμένα όπως είναι το ροδάκινο, που η φλούδα του συγκρατεί πιο εύκολα σωματίδια και υπολείμματα φαρμάκων, καλό είναι να τα ξεφλουδίζετε αφού τα πλύνετε.
  • Αναφορικά με τις σαλάτες, όταν τρώτε εκτός σπιτιού αποφεύγετε τις φυλλώδεις καθώς δεν μπορείτε να είστε σίγουρη ότι είναι καλά πλυμένες και ελλοχεύει ο κίνδυνος του τοξοπλάσματος, ενός μικροβίου που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά το έμβρυο. Επιλέξτε καλύτερα μια κλασική καλοκαιρινή σαλάτα, τη χωριάτικη ή προτιμήστε να τρώτε σαλάτες μόνο στο σπίτι.

Καλοκαίρι χωρίς ψαράκι, δεν γίνεται!

Τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, βιταμινών και ιχνοστοιχείων που είναι απαραίτητα την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ειδικά τα μικρά ψάρια όπως είναι οι σαρδέλες και ο γαύρος είναι πολύτιμα καθώς είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα τα οποία συμβάλουν στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Τώρα λοιπόν το καλοκαίρι και στις διακοπές που τρώμε πιο συχνά εκτός σπιτιού, τα μικρά αυτά ψάρια είναι πάντα μια καλή επιλογή για την παραγγελία σας.

Τι να προσέχετε

  • Τα μεγάλα λιπαρά ψάρια όπως ο ξιφίας, ο τόνος και ο σολομός μπορεί να περιέχουν βαρέα μέταλλα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία εάν συσσωρεύονται στον οργανισμό μας. Περιορίστε την κατανάλωσή τους και ζητήστε τη γνώμη του γιατρού σας ή διαιτολόγου για το πόσο συχνά μπορείτε να τα επιλέγετε.

Νερό, νερό και νερό!

Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι η επαρκής κατανάλωση νερού, 8-10 ποτήρια την ημέρα κατά μέσο όρο, είναι σημαντική για την ενυδάτωση του οργανισμού και την καλή λειτουργία όλων των συστημάτων του. Εάν το καλοκαίρι είστε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη είναι πιθανό να ιδρώνετε ακόμη περισσότερο και να χάνετε περισσότερα υγρά από το σώμα σας. Φροντίστε να έχετε πάντα δίπλα σας ένα μπουκαλάκι με δροσερό νερό κι αν το βαριέστε φτιάξτε δροσιστικά mocktails χρησιμοποιώντας φυσικά ανθρακούχο νερό, κομματάκια από φρούτα ή φρεσκοστυμμένο χυμό και μυρωδικά όπως δυόσμο ή «κόμπους» μαστίχας.

Τι να προσέχετε

  • Αν στις διακοπές βρεθείτε σε κάποιο νησί αποφύγετε στο νερό βρύσης ακόμη κι αν οι ντόπιοι το πίνουν χωρίς πρόβλημα. Το εμφιαλωμένο νερό είναι πιο ασφαλής επιλογή για να αποφύγετε γαστρεντερικές ενοχλήσεις που θα σας χαλάσουν τη διάθεση.

Τα διατροφικά «όχι» στην εγκυμοσύνη

  • Τα οστρακοειδή ανήκουν στις ευπαθείς τροφές και συχνά ενοχοποιούνται για γαστρεντερικές ανωμαλίες. Καλύτερα να τα αποφεύγετε εντελώς στην εγκυμοσύνη.
  • Τα μαλακά απαστερίωτα τυριά ενέχουν τον κίνδυνο της λιστερίωσης, μιας δηλητηρίασης που είναι επικίνδυνη τώρα που περιμένετε το μωρό σας. Προτιμήστε τη φέτα ή τα σκληρά τυριά όπως είναι η γραβιέρα.
  • Το καλά ψημένο κρέας και κοτόπουλο είναι πιο ασφαλή αυτή την περίοδο, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος δηλητηρίασης από σαλμονέλα.

Παρότι τα αβγά είναι μια… υπερτροφή και περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών, εάν δεν είναι καλά βρασμένα ή μαγειρεμένα υπάρχει και σε αυτά ο κίνδυνος σαλμονέλας. Αποφεύγετε τροφές όπως η μαγιονέζα ή κάποια γλυκά που μπορεί να περιέχουν ωμά αβγά όπως ορισμένα σπιτικά παγωτά ή το τιραμ