Μπαμπάς και νεογέννητο μωρό: Μια δυνατή σχέση γεννιέται!


Ο αμέτοχος μπαμπάς που παρακολουθεί γεμάτος δέος -αλλά από μακριά- τη μαμά να φροντίζει το μωρό είναι μια εικόνα από το παρελθόν. Σήμερα οι μπαμπάδες, από τη «στιγμή μηδέν» αναλαμβάνουν ένα μέρος της φροντίδας του μωρού τους και δημιουργούν έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό που θα διαρκέσει για πάντα.

Ομάδα… από την κοιλιά

Ακόμη και πριν γεννηθεί το μωρό σας θα νιώσετε πιο κοντά του και θα μπορείτε να το φαντάζεστε ως «ανθρωπάκι» και όχι σαν μια θολή ιδέα εάν παρακολουθείτε και συμμετέχετε στα στάδια της εγκυμοσύνης της συντρόφου σας. Πηγαίνετε μαζί στα ραντεβού στο γυναικολόγο για να έχετε «απτές» αποδείξεις της ύπαρξης του αγέννητου μωρού σας: Να ακούσετε την καρδιά του να χτυπά γρήγορα και δυνατά, να το δείτε στο υπερηχογράφημα να κουνιέται και ίσως να πιπιλίζει το δάχτυλό του. Και μη διστάσετε να κάνετε -εάν το νιώθετε- όλα τα «γλυκανάλατα» που βλέπουμε στις ταινίες: Μιλήστε στην κοιλιά της συντρόφου σας για να εξοικειωθεί το μωρό με τη φωνή σας, τραγουδήστε του, χαϊδέψτε το και κυρίως, δείξτε στη σύντροφό σας όλη σας την αγάπη και τη φροντίδα. Η καλή σχέση του ζευγαριού είναι το θεμέλιο για την καλή σχέση του κάθε γονιού με το παιδί του.

Υπάρχει το «πατρικό ένστικτο»; Food for thought

Μιλάμε για το μητρικό ένστικτο και αφήνουμε… έξω από το παιχνίδι τον μπαμπά. Τι ισχύει όμως;

  • Στην ουσία, κάθε πατέρας -όπως και κάθε μητέρα- είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος, μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Έτσι, πέρα από «ταμπέλες» και στερεότυπα, ο τρόπος που θα εκφράσει την αγάπη και την τρυφερότητα στο μωρό και στη σύντροφό του μπορεί να είναι εντελώς μοναδικός.
  • Επίσης, κάποιοι άντρες υιοθετούν έναν διαφορετικό ρόλο από εκείνον της μητέρας: Αφού αποκτήσουν παιδί νιώθουν πως είναι πλέον ευθύνη τους η οικονομική ευημερία της οικογένειας και πως προσφέροντας σε αυτόν τον τομέα «τα πάντα» δείχνουν τη στοργή και την αγάπη τους στην οικογένεια.
  • Τέλος, ο τρόπος ανατροφής και η στάση του πατέρα στην παιδική τους ηλικία μπορεί να θέτει το πρότυπο για το πώς θα είναι όταν γίνουν οι ίδιοι γονείς, ένα πρότυπο που μπορεί να θαυμάζουν και να ακολουθήσουν ή, αντίθετα, ένα πρότυπο που θα θελήσουν να αποβάλουν και να γίνουν μια καλύτερη εκδοχή πατέρα στη δική τους οικογένεια.
Πώς μπορείτε να έρθετε πιο κοντά συναισθηματικά με το μωρό σας

Δεν μπορείτε να θηλάσετε! Αυτός είναι πιθανότατα ο μόνος περιορισμός που έχετε ως προς τη φροντίδα του μωρού σας, που σημαίνει ότι μπορείτε να του προσφέρετε αγάπη, τρυφερότητα, στοργή, σιγουριά, αλλά και διασκέδαση και λίγο παραπάνω σωματικό παιχνίδι απ’ ότι η μαμά. Μερικές ιδέες για να περάσετε όμορφες στιγμές με το μωρό σας:

  • Εάν είναι πολύ μικρό, δοκιμάστε να του τραγουδάτε ή απλά να του μιλάτε για να ηρεμεί όταν είναι αναστατωμένο. Δεν ξέρετε τι να πείτε σε ένα νεογέννητο; Δεν χρειάζεται να είναι κάτι «μωρουδίστικο»: Μπορείτε απλά να διαβάζετε το βιβλίο ή την εφημερίδα σας μεγαλόφωνα, με καθαρή και ήρεμη φωνή.

  • Κλαίει συνέχεια το μωρό σας και μάλλον έχει κολικούς; Ο μπαμπάς είναι εδώ! Δοκιμάστε το κράτημα της τίγρης: Ξαπλώστε το μωρό μπρούμυτα στον πήχη σας, στηρίζοντας με ασφάλεια το κεφάλι του στην ανοιχτή παλάμη σας και κρατώντας το απαλά στην πλάτη με το άλλο σας χέρι. Το κράτημα αυτό ανακουφίζει το μωρό και είναι μια καλή αφορμή για να αρχίσετε να «γνωρίζεστε».
  • Αναφορικά με τη διατροφή του μωρού σας, έχετε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη φάση που το μωρό σας θα σταματήσει το θηλασμό. Το μωρό θα είναι πιο δεκτικό στο να πιει γάλα από το μπιμπερό όταν το δίνετε εσείς παρά από τη μαμά, η μυρωδιά της οποίας θα το κάνει να αποζητά το θηλασμό.
  • Το άλλαγμα της πάνας, το μπάνιο, η βόλτα με το καροτσάκι, το παιχνίδι είναι όλα φροντίδα και δραστηριότητες που μπορείτε να μοιράζεστε με τη σύντροφό σας ώστε να μπορεί να έχει λίγο περισσότερο χρόνο για τον εαυτό της και για να ξεκουράζεται μέσα σε ένα απαιτητικό 24ωρο.

Tip: Εάν το μωρό έρχεται σε μια οικογένεια όπου υπάρχει κι άλλο παιδί, αποφύγετε να «αναλάβετε» το μεγαλύτερο για να μπορεί η μαμά να ασχολείται με το μωρό. Και τα δύο παιδιά σας έχουν ανάγκη, με διαφορετικό τρόπο τον καθένα, και είναι σημαντικό να περνάτε καθημερινά ξεχωριστά χρόνο με το κάθε παιδί σας.