Τα 6 πράγματα που δυσκολεύουν τη ζωή της νέας μαμάς!


Η γέννηση του μωρού σας είναι ένα μαγικό και συγκλονιστικό γεγονός. Αυτό σίγουρα σας το έχουν πει και το βιώνετε η ίδια κάθε μέρα που περνάει. Ωστόσο, μπορεί να μην συζητάμε τόσο συχνά όσο θα έπρεπε και για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσετε τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Πριν φτάσουμε όμως σε αυτές, να πούμε επίσης ότι πρόκειται για πρακτικές δυσκολίες που καλείται να διαχειριστεί σχεδόν κάθε νέος γονιός και που ξεπερνιούνται γρήγορα, όταν το μωρό και οι γονείς αρχίζουν να βρίσκουν μία ρουτίνα καθημερινότητας.

Και τότε φεύγουν οι δυσκολίες και μένει μόνο η… μαγεία του να είσαι γονιός!

Αυτά που μπορεί να μην σας έχουν πει για τις πρώτες εβδομάδες με το μωρό

Ο τοκετός τελείωσε αλλά συνεχίζετε να πονάτε

Είτε γεννήσατε φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή, το σώμα σας έχει καταπονηθεί και πιθανότατα θα έχετε ράμματα – απλά σε διαφορετικό σημείο ανάλογα με το είδος του τοκετού σας! Επίσης, εάν γεννήσατε φυσιολογικά μπορεί να υποφέρετε από αιμορροΐδες και αν θηλάζετε πιθανότατα θα νιώθετε το στήθος σας πρησμένο και μπορεί να έχουν τραυματιστεί οι θηλές σας.

Μπορεί επίσης την ώρα του θηλασμού να νιώθετε στην κοιλιά σας έντονους πόνους περιόδου. Πρόκειται για συσπάσεις που κάνει η μήτρα στη διαδικασία της επαναφοράς στο φυσιολογικό της μέγεθος, οι οποίες ενθαρρύνονται από την ορμόνη ωκυτοκίνη που εκκρίνεται κατά τον θηλασμό.

Δύο πρακτικές και δοκιμασμένες συμβουλές. Αρχικά, να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι όλο αυτό θα περάσει πολύ σύντομα. Σκεφτείτε ότι σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα αρχίσει το σώμα σας να επουλώνεται και θα έχετε εξασκηθεί κι εσείς και το μωρό σας στον θηλασμό. Και δεύτερον, ζητήστε βοήθεια. Η μαία, ο γυναικολόγος και ο παιδίατρος καθώς και φίλες σας που έχουν ήδη περάσει από αυτή τη φάση μπορούν να σας βοηθήσουν με πρακτικές λύσεις και συμβουλές.

Νυστάζετε συνέχεια

Αυτό πιθανότατα το είχατε ακούσει, αλλά πιθανότατα δεν είχατε αντιληφθεί πόσο θα νυστάζετε! Η αλήθεια είναι ότι κάποια μωράκια δεν ταλαιπωρούν καθόλου τους γονείς τους στο θέμα του ύπνου, ακόμη και τον πρώτο καιρό. Άλλα μωρά όμως είναι λες και γεννιούνται… ξενύχτηδες! Μπορεί το μικρό σας να κοιμάται όλη τη μέρα και τη νύχτα να ξυπνάει κάθε δύο ώρες για να θηλάσει… μπορεί να κοιμάται σπαστά όλη τη μέρα και να ξυπνάει και τη νύχτα… μπορεί να αλλάζει πρόγραμμα κάθε λίγες ημέρες ή εβδομάδες…

Τι μπορείτε να κάνετε; Υπομονή – γιατί και αυτή η φάση θα περάσει! Και να δώσετε προτεραιότητα στην ξεκούραση και τη χαλάρωσή σας. Ίσως δεν μπορείτε να κοιμηθείτε μέσα στη μέρα τις ώρες που κοιμάται το μωρό σας. Παρόλα αυτά ξαπλώστε, φάτε με ηρεμία ένα θρεπτικό σνακ που θα σας δώσει ενέργεια και βιταμίνες, βγείτε με το μωρό σας μία βόλτα με το καροτσάκι, μιλήστε στο τηλέφωνο με μια φίλη σας. Όλα αυτά θα σας ενισχύσουν σωματικά και συναισθηματικά μέχρι να περάσουν αυτές οι πρώτες πιο δύσκολες εβδομάδες και ν’ αρχίσει το μωρό σας να μπαίνει σε ένα πρόγραμμα ύπνου κι εσείς να ξεκουράζεστε περισσότερο.

Τα συναισθήματά σας είναι σαν τρενάκι του λούνα παρκ

Τη μία στιγμή θα πλέετε σε πελάγη ευτυχίας και την επόμενη θα κλαίτε και θα πιστεύετε ότι η ζωή σας, όπως την ξέρατε, έχει τελειώσει. Δεν φταίτε εσείς, η κυκλοθυμία αυτή είναι χαρακτηριστική στις γυναίκες που έχουν μόλις γεννήσει και οφείλεται στις απότομες ορμονικές αλλαγές. Μαζί με το άγχος για τη φροντίδα του νεογέννητου και τη στέρηση ύπνου, το «κοκτέιλ» της εναλλαγής των συναισθημάτων μπορεί να γίνει εκρηκτικό!

Αποδεχτείτε όμως ότι ακόμη κι αν τα συναισθήματα αυτά σχετίζονται με τις ορμόνες και την κόπωση είναι υπαρκτά και δεν πρέπει να τα αγνοήσετε επιτρέποντάς τους να σας ρίχνουν ψυχολογικά. Προσπαθήστε να μην κλειστείτε στον εαυτό σας, υποφέροντας σιωπηλά. Μιλήστε με τον σύντροφό σας, με τη μαία, με τον γυναικολόγο, με φίλες σας και αναζητήστε συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη. Και κυρίως μην θέτετε πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για την καθημερινότητα. Μέρα με τη μέρα, όλα θα γίνονται καλύτερα και θα αρχίσετε να νιώθετε πάλι ο εαυτός σας.

Γεννήσατε αλλά συνεχίζετε να μοιάζετε με έγκυο

Αν δεν το είχατε δει σε φίλες σας μπορεί να ξαφνιαστείτε βλέποντας ότι το σώμα σας μετά τον τοκετό συνεχίζει να μοιάζει σαν να είστε ακόμη έγκυος! Οι περισσότερες γυναίκες ακόμη κι αν είχαν πάρει λίγα κιλά, βγαίνουν από το μαιευτήριο με ρούχα εγκυμοσύνης αφού τα «κανονικά» δεν τους κάνουν ακόμη. Επιπλέον, το στήθος σας μπορεί να μεγαλώσει κατά ένα ή και δύο νούμερα αν θηλάζετε κι ακόμη κι αν έχετε χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης, η κοιλιά σας μπορεί να είναι ακόμη χαλαρή και να ξεχωρίζει.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Σκεφτείτε ότι χρειάστηκαν εννέα μήνες για να σχηματίσει και να θρέψει το σώμα σας ένα μωρό, οπότε είναι λογικό η αποθεραπεία μετά τον τοκετό να χρειάζεται χρόνο. Μην επικρίνετε σιωπηλά το σώμα σας – σκεφτείτε το εκπληκτικό πράγμα που μόλις έκανε: δημιούργησε και έφερε στον κόσμο ένα νέο μικροσκοπικό ανθρωπάκι!

Ο θηλασμός δεν είναι υπέροχη εμπειρία

Κάποιες νέες μαμάδες και νεογέννητα είναι σαν να ήταν έτοιμοι από πάντα για τον θηλασμό. Οι περισσότερες δυσκολεύονται, πιστεύουν ότι δεν θα καταφέρουν ποτέ να θηλάσουν, αλλάζουν γνώμη και θέλουν να δώσουν φόρμουλα, φοβούνται ότι δεν έχουν αρκετό γάλα για το μωρό τους, πληγιάζουν οι θηλές τους, πρήζετε το στήθος τους… Όλα τα παραπάνω είναι κοινά προβλήματα και προβληματισμοί για τις νέες μαμάδες που μπορεί -σε συνδυασμό με τις ορμονικές αλλαγές, την κούραση και το άγχος- να σας καταρρακώσουν.

Στην περίπτωση του θηλασμού είναι επιτακτικό να ζητήσετε βοήθεια εάν θέλετε να τον συνεχίσετε αλλά και για να προστατευτείτε από καταστάσεις όπως η μαστίτιδα. Επικοινωνήστε με μία σύμβουλο θηλασμού, τη μαία ή τον παιδίατρο και μοιραστείτε τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες σας.

Τα καλά νέα είναι ότι πριν το μωρό σας συμπληρώσει λίγες εβδομάδες ζωής θα είστε και οι δύο expert στον θηλασμό, θα σας είναι πανεύκολο να θηλάσετε χωρίς προβληματισμούς για τη στάση του μωρού και πώς να το βάλετε στο στήθος, δεν θα πονάτε και το μωρό σας θα πίνει ευχαριστημένο γάλα και θα σας κοιτάζει στα μάτια. Ναι, αν έχετε αποφασίσει να θηλάσετε, ο θηλασμός θα σας προσφέρει μία τεράστια δόση ευτυχίας και ικανοποίησης που θα αξίζει όλη την αρχική ταλαιπωρία.

Δεν έχετε ερωτευτεί το μωρό σας

Αυτή είναι η πιο δύσκολη παραδοχή για κάποιες νέες μαμάδες. Στις ταινίες βλέπουμε τη γυναίκα να κλαίει με λυγμούς αντικρίζοντας το μωρό της και να νιώθει από την πρώτη στιγμή κεραυνοβόλο έρωτα γι’ αυτό. Προφανώς και συμβαίνει αυτό. Όπως επίσης προφανώς κάποιες μαμάδες δεν νιώθουν αυτοστιγμεί αυτό το συναίσθημα.

Και μπορεί να περάσουν οι μέρες και να μην νιώθετε το συναισθηματικό δέσιμο που περιμένατε με αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι. Είναι κι αυτό φυσιολογικό. Να θυμάστε ότι ο συναισθηματικός δεσμός με το μωρό δεν ακολουθεί ακριβές χρονοδιάγραμμα και μερικές φορές μπορεί απλώς να χρειαστεί λίγος χρόνος για να γνωριστείτε. Το να κρατάτε το μωρό σας αγκαλιά, να έχετε οπτική επαφή μαζί του, να του τραγουδάτε, να επιδιώκετε τη δέρμα με δέρμα επαφή, είναι όλοι τρόποι για να βοηθήσετε στην καλλιέργεια αυτού του δεσμού. Και να είστε σίγουρη ότι μια από τις επόμενες ημέρες θα κοιτάξετε το μωρό σας και θα νιώσετε την καρδιά σας να σπάει από αγάπη!