Κατοικίδιο στο σπίτι και μωρό: Μία σχέση ζωής, μία σχέση αγάπης!


Πώς θα την κάνουμε να πετύχει και τι χρειάζεται να προσέχουμε.

Εάν έχετε ήδη ζωάκι συντροφιάς στο σπίτι γνωρίζετε ότι αποτελεί την τέλεια παρέα: Είναι το πιο αποτελεσματικό… αγχολυτικό, είναι ο σύντροφος που είναι πάντα παρών και μας κοιτάζει με λατρεία και -εάν μιλάμε για σκυλάκο- είναι η καλύτερη αφορμή για να βάλουμε περισσότερη φυσική δραστηριότητα στη ζωή μας. Τι γίνεται όμως όταν η οικογένειά μας πρόκειται να μεγαλώσει με τον ερχομό ενός μωρού; Ή αν σκεφτόμαστε να αποκτήσουμε το πρώτο μας κατοικίδιο ενώ έχουμε ήδη ένα μικρό παιδάκι στο σπίτι;
Όσο κι αν στην πρώτη σκέψη γεννηθούν στο μυαλό μας ανησυχίες, η συνύπαρξη ενός μωρού ή ενός νηπίου με το κατοικίδιο μπορεί να κυλήσει πολύ ομαλά και το παιδί μας θα έχει μεγαλώνοντας πολλά να πάρει από αυτή τη σχέση ζωής.
Παιδί και κατοικίδιο: Μια πολύ ωφέλιμη συνύπαρξη
Τα ζωάκια συντροφιάς είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανατροφή ενός παιδιού με σωματική και διανοητική υγεία. Ξεκινώντας από τη βρεφική ηλικία, όπου το μωρό μας έρχεται «αναγκαστικά» σε επαφή με ποικιλία μικροβίων και βακτηρίων που βρίσκονται πάνω στο -υγιές- ζωάκι μας και το βοηθούν να χτίσει πιο υγιές μικροβίωμα εντέρου και ανοσοποιητικό, μέχρι την εφηβεία, η σχέση αυτή είναι μόνο ευεργετική.
Χρειάζεστε μερικά παραδείγματα;

  • Τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζωάκια αναπτύσσουν πιο γρήγορα την αίσθηση της υπευθυνότητας και της ενσυναίσθησης. Κάθε φορά που με τη συμπεριφορά και τη φροντίδα τους κάνουν το ζωάκι τους χαρούμενο νιώθουν και τα ίδια ευτυχισμένα. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδιο ανακαλύπτουν τη «χαρά του να προσφέρεις χαρά» και μαθαίνουν ότι είναι σημαντικό να εκτιμούμε όχι μόνο τις δικές μας ανάγκες αλλά και των γύρω μας.
  • Είτε μιλάμε για παιχνίδι μέσα στο σπίτι ή τον κήπο είτε για βόλτες έξω, τα ζωάκια βοηθούν τα παιδιά να παραμένουν δραστήρια στη διάρκεια της ημέρας και τα κρατούν μακριά από το παιχνίδι στις οθόνες.
  • Τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζωάκια στην οικογένεια γίνονται συχνά πιο κοινωνικά αφού έχουν πάντα μια αφορμή για κουβέντα με συνομηλίκους τους, με τους δασκάλους και με τον κοινωνικό κύκλο της οικογένειας.
  • Τα παιδιά αναπτύσσουν μεγαλώνοντας μια βαθιά συναισθηματική σύνδεση με τα ζωάκια τους. Η αγάπη για το ζωάκι και η θετική εμπειρία μαζί τους δημιουργούν αναμνήσεις που τα συνοδεύουν στην ενήλικη ζωή τους και που συμβάλουν σε μια γενικότερη αίσθηση ευημερίας.
  • Η άδολη αγάπη που παίρνουν τα παιδιά από το ζωάκι συντροφιάς είναι μια σημαντική ενίσχυση στην αυτοεκτίμησή τους και τα κρατά «μονωμένα» από τη μοναξιά και τις αρνητικές σκέψεις.

Βασικά tips για την ομαλή και υγιή συμβίωση ενός μωρού με ζωάκι συντροφιάς
Προτού έρθει το μωρό στο σπίτι
Κάνουμε ένα τσεκ απ στο ζωάκι μας, ελέγχουμε ότι δεν υπολείπεται κάποιος εμβολιασμός και ότι έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες αντιπαρασιτικές αγωγές. Έτσι δεν θα υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης κάποιου παρασίτου στο μωρό μας.
Προσπαθούμε να συνηθίσει το ζωάκι μας το γεγονός ότι δεν θα έχει την πλήρη προσοχή μας. Εάν ξαφνικά, μόλις έρθει στο σπίτι το νεογέννητο μωρό, αρχίζουμε να παραμελούμε το ζωάκι μας είναι πιθανό να νιώσει ζήλια ή και θλίψη. Καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούμε σταδιακά να μειώσουμε το χρόνο που θα περνάμε με το ζωάκι μας, τις αγκαλιές και τα παιχνίδια και να ενθαρρύνουμε το σύντροφό μας να το φροντίζει περισσότερο, να αναλάβει τις βόλτες, το τάισμα και την καθημερινότητά του.
Θέτουμε νωρίς όρια μέσα στο σπίτι. Εάν υπάρχουν δωμάτια που πρέπει να είναι «pet free», όπως για παράδειγμα το δωμάτιο του μωρού ή η κουζίνα, φροντίζουμε να εξοικειωθεί το ζωάκι μας με αυτό, αρκετό καιρό πριν τον ερχομό του μωρού. Μία εσωτερική πόρτα ασφαλείας για μωρά είναι ιδανική και για να κρατά τον σκυλάκο μας στα δωμάτια που είναι επιτρεπτό να κυκλοφορεί ενώ για τις γάτες, η κλειστή πόρτα είναι η μόνη λύση.
Φέρνουμε έγκαιρα στο σπίτι τα έπιπλα για το μωρό. Αυτό θα δώσει στο ζωάκι μας το χρόνο να τα «εξερευνήσει», να τα μυρίσει, να τα συνηθίσει και να τα αποδεχτεί στο χώρο. Έτσι όταν θα έρθει και το μωρό, δεν θα έχει μία ακόμη αιτία αναστάτωσης και περιέργειας.
Αφού έρθει το μωρό
Εάν το ζωάκι μας χρειάζεται εκπαίδευση, το φροντίζουμε έγκαιρα. Κάποια σκυλάκια μπορεί να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και εάν θέλουμε να εξασφαλίσουμε αρμονική συνύπαρξη χρειάζεται να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο για οδηγίες και πιο συγκεκριμένη εκπαίδευση.
«Συστήνουμε» το μωρό στο ζωάκι μας όταν το ζωάκι είναι ήρεμο και ξεκούραστο. Μια πρώτη κίνηση θα ήταν να δώσουμε στο σκυλάκι μας να μυρίσει μια κουβερτούλα ή ένα φορμάκι του μωρού. Αφού γνωρίσει τη μυρωδιά, μπορούμε να του επιτρέψουμε να «χαιρετήσει» το μωρό, σε ένα δωμάτιο με ηρεμία και φυσικά υπό τη στενή μας επίβλεψη.
Δεν αφήνουμε το μωρό μαζί με το ζωάκι χωρίς επίβλεψη. Αυτό δεν θα πρέπει να συμβαίνει ούτε και με τα πιο καλά εκπαιδευμένα και ήρεμα ζωάκια. Οι πόρτες ασφαλείας μέσα στο σπίτι μπορεί να βοηθήσουν ώστε να κάνουμε εμείς τις καθημερινές μας δουλειές χωρίς να έχουμε συνέχεια το νου μας για το ζωάκι μας ενώ εάν συγκατοικούμε με μια γατούλα τότε οι κλειστές πόρτες, μια συρμάτινη σίτα ή ένα χοντρό παραβάν ίσως είναι αποτελεσματικά.
Διατηρούμε το πρόγραμμα άσκησης του ζώου συντροφιάς. Η τακτική άσκηση είναι σημαντική για τον σκύλο μας ώστε να παραμένει σε καλή φυσική κατάσταση, υγιής και χαρούμενος. Εάν δεν γυμνάζεται αρκετά, βαριέται και μπορεί να παρουσιάσει «άσχημη» συμπεριφορά. Επίσης, η βόλτα μαζί του είναι ιδανική ευκαιρία ώστε να μη νιώθει παραμελημένος τώρα που υπάρχει το μωρό στο σπίτι.

Tip: Τα ρούχα του μωρού θα πρέπει να είναι πάντα υγιεινά καθαρά και απαλά σαν το δερματάκι του γι’ αυτό και χρησιμοποιούμε σε κάθε πλύση το υγρό απορρυπαντικό και το νέο μαλακτικό Εύρηκα Newborn. Είναι ιδανικά για νεογέννητα καθώς περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά, ενώ παράλληλα είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν υπάρχει ζωάκι συντροφιάς στο σπίτι! Εκτός από το ρουχισμό και τα λευκά είδη του μωρού καλό είναι να πλένουμε τακτικά με το υγρό απορρυπαντικό Εύρηκα Newborn όλα τα υφασμάτινα μέρη από τα παιχνίδια (π.χ. το στρωματάκι δραστηριοτήτων) και από το ριλάξ ή το καρότσι του μωρού. Έτσι θα είμαστε πάντα σίγουρες ότι είναι καθαρά και υγιεινά, ακόμη κι αν το ζωάκι μας θέλει να μυρίζει και να τα… εξερευνά συνέχεια!