Πόσα κιλά μπορώ να πάρω στην εγκυμοσύνη;!


Το υγιές βάρος της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη παίζει σημαντικό ρόλο τόσο για την υγεία της μέλλουσας μαμάς όσο και για το μωράκι που αναπτύσσεται στην κοιλιά της.

Μία από τις πρώτες σκέψεις που περνάνε από το μυαλό πολλών γυναικών όταν ανακαλύπτουν ότι περιμένουν μωρό έχει να κάνει με τα κιλά τους: «πρέπει» να τρώνε για δύο; ποια αύξηση βάρους θεωρείται υγιεινή; πώς θα αντισταθούν στις… λιγούρες;

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα οι γυναικολόγοι δίνουν μεγάλη έμφαση στην υγιή αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη αποτρέποντας τις γυναίκες απ’ το να πάρουν πολλά κιλά – όπου ο ορισμός «πολλά κιλά» είναι εντελώς εξατομικευμένος και σχετίζεται με το βάρος με το οποίο μια γυναίκα ξεκινά την κύηση. Συμβουλές όπως «να τρως για δύο» ή «να τρως ό,τι λιγουρεύεσαι γιατί το θέλει το μωρό», είναι πια ξεπερασμένες και τις συζητάμε μόνο χαριτολογώντας.

Όλη αυτή η στροφή όμως προς μία λογική αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη δεν αφορά θέματα εμφάνισης, που κι αυτό θεμιτό είναι, αλλά κυρίως υγείας της μέλλουσας μητέρας και του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

«Πόσα κιλά μπορώ να πάρω στην εγκυμοσύνη;»

Την απάντηση αυτή θα τη δώσει αποκλειστικά ο γιατρός που σας παρακολουθεί, γενικά όμως μια γυναίκα που ξεκινά ολιγοβαρής την εγκυμοσύνη θεωρείται φυσιολογικό να πάρει περίπου 13 με 18 κιλά, μία γυναίκα με φυσιολογικό βάρος γύρω στα 10-12 κιλά και μία γυναίκα με περισσότερα κιλά περίπου 6-8, αν και οι αριθμοί αυτοί αποτελούν μια πολύ γενική σύσταση, ενώ ο αριθμός των εμβρύων που κυοφορεί μια γυναίκα επηρεάζει επίσης τη φυσιολογική αύξηση βάρους κατά την κύηση.

Κάτι ακόμη που είναι πολύ σημαντικό είναι πως ο γιατρός σας δεν θα ενδιαφέρεται μόνο για τα κιλά και το ρυθμό που αυξάνονται αλλά για το εάν η διατροφή σας είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά που έχετε ανάγκη αυτή την περίοδο της ζωής  σας: καλά λιπαρά, σίδηρο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ και μια πληθώρα από βιταμίνες. Καθώς μάλιστα είναι δύσκολο οι αυξημένες αυτές ανάγκες να καλυφθούν μέσω της διατροφής, ο γιατρός θα σας συστήσει να πάρετε για την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και της γαλουχίας αργότερα, συμπληρώματα βιταμινών. Έτσι θα είστε κι εσείς και ο γιατρός σας βέβαιη ότι ο οργανισμός σας λαμβάνει αυτά που χρειάζεται για να υποστηρίξει τις ανάγκες του και εκείνες του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

«Ναι» στην άσκηση

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου του βάρους στην εγκυμοσύνη είναι να μην διακόψετε τις καλές συνήθειες, όπως η τακτική φυσική δραστηριότητα, εφόσον βέβαια έχετε την έγκριση του γιατρού σας. Εάν ήδη γυμνάζεστε το πιθανότερο είναι ότι θα μπορείτε να συνεχίσετε -χωρίς υπερβολές- την αγαπημένη σας προπόνηση αν και το περπάτημα θεωρείται η καλύτερη άσκηση τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και μετά αφού προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία και βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση. Επιπλέον, η άσκηση λειτουργεί ως ένα φυσικό «αντικαταθλιπτικό» χάρη στις ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκειά της, οι οποίες μας βοηθούν να νιώθουμε καλύτερα σωματικά και ψυχικά.

Τι να κρατήσουμε

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρος κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και πριν από αυτήν, είναι σημαντική για την υγεία τη δική μας αλλά και του μωρού που μεγαλώνει μέσα μας. Η παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη της κύησης και άλλων επιπλοκών. Εάν σας είναι δύσκολο να διατηρήσετε το βάρος σας ακολουθώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες, η συμβουλή του γιατρού σας καθώς και ενός εξειδικευμένου διαιτολόγου θα σας βοηθήσει σημαντικά στο να φτάσετε στον τοκετό με τα «σωστά» για το σώμα σας κιλά και να φέρετε με όσο το δυνατό  μεγαλύτερη ασφάλεια το μωρό σας στον κόσμο.