Μωρό και θάλασσα!
Τρία σενάρια από τις πρώτες επισκέψεις με το μωρό στην παραλία, που έχουν ζήσει οι περισσότεροι γονείς – και πιθανότατα θα ζήσετε κι εσείς! Και επειδή είναι πολύ πιθανά, το να γνωρίζετε πώς και πότε να αντιδράσετε και πότε δεν χρειάζεται να αναστατωθείτε είναι κάτι που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση – και με μεγαλύτερη ηρεμία ώστε να βοηθήσετε και το μωρό σας.
Οι περισσότεροι γονείς, πηγαίνοντας με το μωρό στην παραλία, είναι πιθανό ότι θα ζήσουμε κάποιες σκηνές… απείρου κάλλους. Σκηνές που ίσως έχουμε παρακολουθήσει στο παρελθόν ως θεατές αλλά τώρα που τις ζούμε οι ίδιοι αποτελούν μεγαλύτερη… πρόκληση! Δείτε εδώ τα τρία πιθανά σενάρια και την αντιμετώπισή τους για να είστε όσο το δυνατόν προετοιμασμένοι για τις μικρές αναποδιές στις καλοκαιρινές εξορμήσεις σας.
Έχετε προμηθευτεί μαγιό, μοσχομυριστές αφράτες πετσέτες και μαλακά μπουρνούζια, βρεφικά σωσίβια και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστεί για τα πρώτα μπάνια του μωρού σας. Με τη διαφορά πως, μόλις φτάσετε στην παραλία και προσπαθήσετε να βάλετε το μωρό στη θάλασσα, αυτό αρχίζει να κλαίει και να στριφογυρίζει αρνούμενο κάθε επαφή με το νερό.
Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Για πολλούς λόγους: Μπορεί το μωρό σας να βρίσκει κρύο το νερό, μπορεί να φοβάται ή ίσως απλά το να μπει στο νερό, σε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από αυτό της μπανιέρας σας, να του φαίνεται κάτι πολύ παράξενο και άγνωστο για να το επιχειρήσει.
Τι μπορείτε να κάνετε εσείς: Οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν να μην πιέσετε το μωρό ούτε να το βάλετε «με το ζόρι» στο νερό. Αφήστε το μωρό σας να παίξει κάτω από την ομπρέλα ή στην ακροθαλασσιά -πάντα υπό την επίβλεψή σας. Σταδιακά και βλέποντας εσάς να πλατσουρίζετε στα ρηχά μπροστά του μπορεί να θελήσει να μπει κι αυτό στο νερό.
Μια άλλη ιδέα είναι να γεμίσετε μια μικρή πισίνα με νερό από τη θάλασσα -αν το μικρό σας είναι λίγο μεγαλύτερο ζητήστε του να σας βοηθήσει να φέρετε νερό από τη θάλασσα με το κουβαδάκι του- και να το αφήσετε να παίξει εκεί.
Σε κάθε περίπτωση, το μικρό σας με τον καιρό θα αγαπήσει τη θάλασσα όπως συμβαίνει με όλα τα παιδιά. Αν το θυμάστε αυτό και δεν αγχώνεστε όλα θα πάρουν το δρόμο τους.
Τα μωρά είναι από τη φύση τους περίεργα και βιάζονται να εξερευνήσουν τον κόσμο που τα περιβάλει. Γι’ αυτό και είναι πολύ συνηθισμένο ένα μωρό ή ένα νήπιο να φάει κάποια στιγμή που θα ξεφύγει από την προσοχή μας άμμο στην παραλία.
Είναι επικίνδυνο αν φάει το μωρό άμμο; Η πέψη λίγων κόκκων άμμου φυσιολογικά δεν προκαλεί πρόβλημα στον οργανισμό του μωρού. Ωστόσο η άμμος δεν είναι τροφή (!) οπότε προφανώς δεν είναι κάτι που επιτρέπουμε να συμβαίνει και από την άλλη, μπορεί να είναι μολυσμένη ή βρόμικη (η άμμος μπορεί να περιέχει από υπολείμματα κοπράνων και ούρων από ζώα μέχρι βακτήρια, μικρόβια και μικρά σκουπίδια).
Τι πρέπει να κάνετε: Εάν δείτε το μωρό σας να τρώει άμμο, καθαρίστε το στόμα του εξωτερικά και τα χέρια του και δώστε του να πιει νερό για να καθαρίσει το εσωτερικό. Στη συνέχεια αποσπάστε του την προσοχή με ένα παιχνίδι ώστε να διακόψει αυτή την… εξερεύνηση. Εάν το μικρό σας περνάει τη φάση που βάζει τα πάντα στο στόμα του θα βοηθήσει εάν στρώσετε μια μεγάλη πετσέτα ή ένα χοντρό παρεό κάτω και βάλετε από πάνω την πετσέτα του ώστε να μην βρίσκεται σε άμεση επαφή με την άμμο και τα βοτσαλάκια.
Εάν ανησυχείτε ότι έχει φάει μεγάλη ποσότητα άμμου επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας. Το πιθανότερο είναι ότι θα σας συστήσει να έχετε το νου σας για διάρροια, εμετό, ενδείξεις πόνου στην κοιλιά ή πυρετό.
Και μόνο που βλέπετε τα αγκάθια του αχινού στο τρυφερό ποδαράκι του μωρού σας, πονάτε! Πιθανότατα και το μικρό σας πονάει, ειδικά αν προσπαθήσει να πατήσει το πληγωμένο πόδι.
Οι πρώτες βοήθειες για το πάτημα του αχινού στα παιδιά είναι οι ίδιες με εκείνες των ενηλίκων:
- Αφαιρούμε με ένα καθαρό τσιμπιδάκι φρυδιών τα αγκάθια που μπορεί να προεξέχουν από το δέρμα.
- Καθαρίζουμε με καθαρό νερό και αντισηπτικό σαπούνι ή μαντιλάκι την περιοχή.
- Αν έχουν μείνει αγκάθια στο δέρμα, απλώνουμε λίγο λάδι για να μαλακώσει η περιοχή. Μπορεί να είναι ελαιόλαδο, baby oil ή αντηλιακό σε μορφή λαδιού. Μετά από λίγα λεπτά τραβάμε με το τσιμπιδάκι τα αγκάθια που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Εάν έχουν παραμείνει αγκάθια ζητήστε τη βοήθεια του φαρμακοποιού ή του παιδιάτρου σας.
- Εάν η περιοχή κοκκινίσει, είναι ζεστή στο άγγιγμα ή το παιδί κάνει δέκατα ή πυρετό επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.