Μετά το μαιευτήριο τι; 5 απαραίτητα tips για νέες μαμάδες!
Οι νέες μαμάδες λένε συχνά ότι οι μέρες στο μαιευτήριο ήταν κάτι σαν mini διακοπές για εκείνες. Τη φροντίδα του μωρού την είχαν άλλοι, οι επισκέψεις ήταν ωραίες και χαλαρές και εκείνες είχαν εστιάσει στο να συνέλθουν από την ταλαιπωρία του τοκετού. Η επιστροφή από το μαιευτήριο στο σπίτι συνεπάγεται μια νέα πραγματικότητα. Όλη η φροντίδα του μωρού ανήκει πλέον στους γονείς του, τα ξενύχτια είναι δεδομένα και οι αγωνίες επίσης. Βεβαίως, πρόκειται και για την απόλυτη ευτυχία. Ας δούμε 5 απαραίτητα tips για νέες μαμάδες…
1.Βρες έναν καλό παιδίατρο
Στην αρχή όλα μοιάζουν παράξενα πάνω σ’ αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι. Οι αντιδράσεις του, το κλάμα του, το πώς κοιμάται και τρώει. Ένας καλός παιδίατρος είναι το Α και το Ω για να νιώθεις ασφαλής. Χρειάζεσαι έναν υπομονετικό παιδίατρο που θα έχει τη διάθεση να εξηγήσει, να απαντήσει και να σου λύσει προβλήματα και απορίες γύρω από τις αγωνίες σου για το αν είναι καλά το μωρό σου.
2.Ο σύντροφός σου πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται το μωρό σας
Από την πρώτη κιόλας μέρα, ο σύντροφός σου πρέπει να ξέρει πώς να διαχειριστεί το μωρό. Πρέπει να ξέρει πώς να το παρηγορήσει όταν κλαίει, πώς να το αλλάξει, πώς να το κάνει μπάνιο και πώς να το ντύσει. Μάθε του τα πάντα που αφορούν το μωρό σας, αφού εκείνος είναι ο πιο κοντινός σου άνθρωπος. Μην το αναλάβεις όλο μόνη σου. Είναι ωραίο να μοιράζεστε μαζί και όλες τις χαρές και όλες τις ευθύνες.
3.Ζήτησε βοήθεια από δικούς σου ανθρώπους
Οι πρώτες μέρες –μήνες ίσως- με το μωρό στο σπίτι δεν είναι περίπατος. Ζήτησε βοήθεια από τους δικούς σου ανθρώπους και μην το παίρνεις πατριωτικά. Σκέψου ποιος κάνει καλά τι και ανάθεσέ του κάτι σχετικό. Η μαμά σου μπορεί να αναλάβει να σου φέρνει φαγητό και ο μπαμπάς σου τα ψώνια από το super market. Όσο για εκείνη την κολλητή σου φίλη που τα πηγαίνει θαυμάσια με τα μωρά; Δεν θα ήταν κακή ιδέα να σου το κρατά πού και πού για να πας κομμωτήριο ή για να πάρεις μια ανάσα με τον τρόπο που θέλεις.
4.Μην φοβάσαι το μωρό σου
Δεν είναι λίγες οι μαμάδες που αντιμετωπίζουν το μωρό τους με φόβο. Πώς θα το πιάσουν, πώς θα το ντύσουν, πώς θα το πλύνουν… Ναι, το νεογέννητο βρέφος είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς και προσοχή. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να αποκτήσεις φοβία με το μωρό σου. Προσπάθησε να χαλαρώσεις και να το χαρείς. Οι στιγμές αυτές δεν θα γυρίσουν πίσω. Μπορεί με το επόμενο μωρό σου, σίγουρα όμως όχι με αυτό!
5.Πες όχι στους ψυχαναγκασμούς
Δεν υπάρχει μεγαλύτερος ψυχαναγκασμός από το να βάζεις τον εαυτό σου σε μια διαδικασία να είναι καλός σε όλα και να τα προλαβαίνει όλα. Θα διαβάσεις πολύ ότι ναι μεν γέννησες αλλά δεν είσαι μόνο μαμά, είσαι και γυναίκα και πρέπει να πηγαίνεις γυμναστήριο, κομμωτήριο, ψώνια, νύχια κλπ. Πράγματα που υποτίθεται ότι θα σε χαλαρώσουν, μπορούν να γίνουν ψυχαναγκασμός όταν απλώς δεν τα προλαβαίνεις όλα! Κάνε μόνο ό,τι προλαβαίνεις και ό,τι σε ευχαριστεί. Ιεράρχησε τις προτεραιότητές σου και εστίασε σε αυτές. Οι μητέρες μοντέλα που έχασαν σε 2 μέρες όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης, γύρισαν στην εργασία τους και παράλληλα μεγάλωσαν τα μωρά τους, δεν είναι κάτι που υπάρχει ή κάτι που και να υπάρχει πρέπει εσύ να αντιγράψεις.