Ύπνος και μωρό!


Ο ύπνος του μωρού είναι ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα για τους γονείς και αυτό γιατί με την έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια, μπορεί η χαρά και ο ενθουσιασμός να είναι στο ναδίρ τους, ο ύπνος όμως μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και όλη η οικογένεια συγχρονίζεται με το πρόγραμμα ύπνου του μωρού.

Τα μωρά στους πρώτους μήνες της ζωής τους δεν έχουν κανένα πρόγραμμα. Τρώνε κάθε λίγο και λιγάκι, κοιμούνται όποτε νυστάξουν και σε γενικές γραμμές δεν ξεχωρίζουν τη μέρα από τη νύχτα.

Μετά από λίγο καιρό παρόλα αυτά, από τον τρίτο μήνα και μετά συνήθως, αρχίζει να διαμορφώνεται ένα ισχνό πρόγραμμα. Στο θέμα του φαγητού, αν η μαμά είναι σταθερή και νιώθει σιγουριά για αυτό που κάνει, σύντομα το παιδί θα αρχίσει να ακολουθεί ένα σταθερό πρόγραμμα φαγητού που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Αυτό σημαίνει ότι η μαμά δεν θα το ‘παρηγορεί’ με γάλα ανά πάσα στιγμή ακόμα και αν δεν πεινάει, ούτε θα το αφήνει να πεινάει για ώρα ώστε να μπει βίαια στο πρόγραμμα που η μαμά επιθυμεί να ακολουθήσει το μωρό. Μία αντιμετώπιση με περισσή αγάπη και λογική θα βοηθήσουν τη μαμά και το μωρό να βρουν τον ρυθμό τους.

Το ίδιο θα συμβεί και με τον ύπνο. Το μωρό θα αρχίσει να κοιμάται σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, κάποιες από τις οποίες θα παραμείνουν σταθερές μέχρι να φτάσει σε ηλικία που δεν θα χρειάζεται πια να κοιμάται μέσα στη μέρα.

Όσο για τη νύχτα, το πώς και πόσο εκείνο θα κοιμάται, εξαρτάται από το ίδιο το παιδί. Αρκετοί γονείς αναφέρουν ότι από το ένα αδερφάκι στο άλλο υπήρχαν διαφορές στο θέμα του ύπνου και αυτό συνέβη ανεξάρτητα από τη δική τους στάση. Μπορεί το πρώτο παιδί να κοιμόταν όλη τη νύχτα από τον πρώτο μήνα και το δεύτερο να συνεχίζει να ξυπνάει μετά από 2 χρόνια. Ή το αντίστροφο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή, ούτε μπορούμε να εκπαιδεύσουμε ένα παιδί να ακολουθήσει κάποιο άλλο πρόγραμμα από αυτό που υπαγορεύουν οι ανάγκες του, τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής που βασίζεται σε έναν μεγάλο βαθμό στον θηλασμό ή στο μπιμπερό.

Μετά τους πρώτους μήνες καθώς μεγαλώνει και δυναμώνει, γίνεται όλο και πιο ικανό να αντέξει για μεγαλύτερα διαστήματα χωρίς να φάει και έτσι είναι πλέον έτοιμο να κοιμηθεί όλη τη νύχτα. Ούτε εδώ είναι χρήσιμη κάποια απότομη και βίαιη παρέμβαση από τους γονείς. Δεν αφήνουμε το μωρό να κλαίει μέσα στη νύχτα για να εκπαιδευτεί στον ύπνο, το κλάμα του μωρού είναι πάντα λόγος να πάμε να ελέγξουμε τί φταίει. Επίσης, αν αφήσουμε ένα βρέφος να κλαίει χωρίς να παρέμβουμε, μπορεί να επηρεάσουμε την ψυχολογική του υγεία και το αίσθημα ασφάλειάς του.

Καμιά φορά μία απλή αγκαλιά είναι αρκετή για να ξανακοιμηθεί σχεδόν αμέσως. Άλλες φορές μπορεί να είναι ανήσυχο και να μην κοιμηθεί αμέσως. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς είναι καλό να οπλίζονται με υπομονή και εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες, να προσπαθούν να ξανακοιμήσουν το παιδί. Δεν βοηθά το να ανοίξουμε φώτα ή την τηλεόραση ή να αρχίσουμε να παίζουμε με το παιδί στη μέση της νύχτας. Οι ώρες αυτές είναι ώρες ξεκούρασης και κρατώντας το μωρό σφιχτά στην αγκαλιά μας, σε περιβάλλον με ησυχία και λίγο φως, του περνάμε αμέσως το μήνυμα. Ένα τραγούδι ή μία απαλή μουσική από κάποιο παιχνίδι που αγαπά μπορεί να το βοηθήσουν να ξανακοιμηθεί.

Αν το μωρό έχει ξεκινήσει να κοιμάται όλη τη νύχτα και ξαφνικά αρχίσει να ξυπνάει πάλι, πρέπει να σκεφτούμε και άλλα ενδεχόμενα, όπως το ότι βγάζει κάποιο δοντάκι ή έχει κολικούς. Δεν είναι απαραίτητο ότι πεινάει ή ότι θέλει τη συντροφιά μας δηλαδή, μπορεί απλώς να συντρέχει κάποιος άλλος λόγος που είναι στο χέρι των γονιών να τον υποψιαστούν.

Για σεντόνια πάντα καθαρά εμπιστευτείτε το Εύρηκα baby απορρυπαντικό, υποαλλεργικό και δερματολογικά ελεγμένο, με 100% φυτικό πράσινο σαπούνι από λάδι ελιάς και εκχύλισμα από βιολογικό χαμομήλι είναι ιδανικό όχι μόνο για τα σεντόνια αλλά για όλα τα ρούχα του μωρού σας.