Σπίτι χωρίς… παγίδες!!


Οι κίνδυνοι για το παιδί μέσα στο σπίτι σας.

Όσο χαριτωμένο κι αν φαίνεται το μωράκι σας σκαρφαλώνοντας σε τραπέζια ή εξερευνώντας το σπίτι, άλλο τόσο επίφοβο είναι! Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, είναι πιο πιθανό ένα παιδί να τραυματιστεί μέσα στο σπίτι του, παρά εκτός.

Επομένως, από τη στιγμή που γεννηθεί το μωρό σας, αλλά και μέχρι τα πρώτα του έξι χρόνια, καλό είναι να λάβετε τα μέτρα σας και να δημιουργήσετε ένα ασφαλές μέρος για εκείνο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην αισθανθεί το παιδί ότι περιορίζεται και χάνει τη χαρά της ανεξαρτησίας του.

Κάθε ηλικία φυσικά δεν κρύβει τους ίδιους κινδύνους, όσον αφορά στην ασφάλεια του παιδιού. Για παράδειγμα, όταν είναι ακόμα νεογέννητο, πρέπει να προσέχετε το καλοριφέρ, τη θερμοκρασία και την ξηρότητα δηλαδή του χώρου. Όσο όμως μεγαλώνει, θα χρειαστεί να βάλετε στο σπίτι σας ειδικές ασφάλειες για τις ντουλάπες και τα συρτάρια, ώστε να μην έχει πρόσβαση το παιδί σε ενδεχομένως βλαβερά για εκείνο αντικείμενα. Όπως επίσης, καλό είναι να υπάρχουν προστατευτικές γωνίες σε αιχμηρά έπιπλα, ενώ αν το σπίτι σας έχει σκάλες, επιλέξτε ειδικές πορτούλες που απαγορεύουν το παιδί να πλησιάσει.

Σημαντικά επίσης είναι το μπάνιο και το κρεβατάκι του. Η μπανιέρα του θα πρέπει να είναι αντιολισθητική, ενώ η κούνια του ειδικά σχεδιασμένη, ώστε να το προφυλάσσει από κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο. Όταν πλέον κινείται στο σπίτι περισσότερο ανεξάρτητα, η προσοχή σας πρέπει να στραφεί αλλού: να αποφεύγει πρίζες, μάτια κουζίνας, καθαριστικά και απορρυπαντικά. Επιπλέον, είναι σημαντικό να του εξηγήσετε τους απαραίτητους περιορισμούς. Δηλαδή να του απαγορεύσετε να σκαρφαλώνει αυθαίρετα σε καρέκλες.

Τέλος, είναι απαραίτητο να κρύψετε τα μικροαντικείμενα! Από ξηρούς καρπούς, κουμπιά, κέρματα μέχρι οτιδήποτε άλλο θεωρείτε ότι το μωράκι σας μπορεί να το βάλει στο στόμα του.

Σε γενικές γραμμές, μην ξεχνάτε ότι το σπίτι σας, από μια απολαυστική παιδική χαρά μπορεί να μετατραπεί σε… πεδίο μάχης για το παιδάκι σας! Για να γεμίσετε τις αναμνήσεις σας μόνο με ευχάριστες στιγμές, δώστε απλώς λίγη προσοχή στις παγίδες και το παιχνίδι θα είναι ξέγνοιαστο!