Πώς ένα μωρό μαθαίνει να περπατάει;!


Τα πρώτα βήματα του μωρού σας είναι ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα και συναρπαστικά στάδια της ανάπτυξής του. Ένα μωρό θα ξεκινήσει να περπατάει ανάμεσα στους 8 και τους 18 μήνες. Όμως, από πολύ πριν το μωρό σας έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να μπορεί να σταθεί με επιτυχία στα δυο του πόδια.

Αρχικά, αρχίζει να μετακινείται δεξιά και αριστερά από την ξαπλωτή θέση, μετά θα καταφέρει να καθίσει, στη συνέχεια θα αρχίσει να μπουσουλάει, μέχρι τελικά, περπατώντας στην όρθια θέση από έπιπλο σε έπιπλο, να κατακτήσει την εκπληκτική ικανότητα να περπατάει χωρίς υποστήριξη.

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ

Σε όλα αυτά τα βήματα μέχρι να καταφέρει να περπατήσει, το μωρό χτίζει κρίσιμες δεξιότητες όπως ο συντονισμός, η ενδυνάμωση των μυών, η ισορροπία και η δυνατότητα να υποστηρίζει το βάρος του από το ένα πόδι στο άλλο.

Κάθε νέα δεξιότητα βασίζεται πάνω σε μία προηγούμενη και σιγά σιγά, το μωρό αποκτά την αυτοπεποίθηση και την ασφάλεια να σταθεί περήφανα στα δυο του πόδια. Όσο μεγαλώνει, οι δεξιότητες που κατακτά είναι ολοένα και πιο πολύπλοκες και θα το βοηθήσουν αργότερα όχι μόνο στο περπάτημα αλλά και στο τρέξιμο και σε άλλες κινήσεις του σώματος.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Στην περίοδο που το μωρό ξεκινάει τις πρώτες προσπάθειες για να κινητοποιηθεί, συμβαίνουν παράλληλα και πολλά άλλα. Το μωρό αναπτύσσει επικοινωνιακές ικανότητες και μαθαίνει να σκέφτεται. Επίσης, κάνει τις πρώτες προσπάθειες να καταλάβει και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του.

Εκτός από τις σωματικές δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξει για να περπατήσει, είναι εξίσου σημαντικές και οι ψυχολογικές: πρέπει να αποκτήσει εμπιστοσύνη, να πιστέψει στον εαυτό του και να τολμήσει να αποπειραθεί με κάθε καινούριο γι’αυτό εγχείρημα. Όταν τελικά καταφέρει να κατακτήσει το περπάτημα, ο κόσμος του θα αλλάξει και θα φαντάζει από κάθε άποψη διαφορετικός και πιο συναρπαστικός!

ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ

Το μωρό σας θα περπατήσει όταν είναι έτοιμο και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν δεν έχει περπατήσει την ίδια περίοδο που περπάτησαν άλλα συνομήλικα μωρά. Όμως, μπορείτε να υποστηρίξετε τις προσπάθειές του με τους παρακάτω τρόπους:

1. Παίξτε μαζί – δώστε του ευκαιρίες να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση και με διαφορετικούς τρόπους μέσα στο παιχνίδι.
2. Μην το περιορίζετε – προσφέρετέ του χώρο και ευκαιρίες να κινηθεί μέσα στο χώρο. Η κίνηση θα το βοηθήσει να αποκτήσει την μυϊκή δύναμη που χρειάζεται και θα το βοηθήσει στον συντονισμό των κινήσεών του.
3. Ενθαρρύνετε κάθε προσπάθειά του να επιχειρήσει κάτι καινούριο όπως το να σκαρφαλώσει σε ένα χαμηλό αντικείμενο ή να ανέβει σκάλες. Το ρίσκο να χτυπήσει είναι μικρό και θα είστε δίπλα του σε περίπτωση που συμβεί κάτι.
4. Εξασφαλίστε του ένα ασφαλές περιβάλλον μέσα στο σπίτι – για παράδειγμα, απομακρύνετε οποιοδήποτε αντικείμενο είναι στο ύψος του και είναι ασταθές, από το οποίο μπορεί να πιαστεί και να πέσει.
5. Μην χρησιμοποιείτε βοηθήματα περπατήματος – αυτά δεν βοηθούν το μωρό να μάθει να περπατάει και μπορεί μάλιστα να καθυστερήσουν το περπάτημα. Επίσης, μπορεί να προκληθούν ατυχήματα.

Όταν το μωρό σας καταφέρει να περπατήσει, θα έχει πια αφήσει πίσω του τα βρεφικά του χρόνια! Απολαύστε μαζί του τη νέα του ανεξαρτησία και σταθείτε δίπλα του σε κάθε επόμενη πρόκληση που θα συναντήσει. Εξάλλου, αυτός είναι ο ρόλος μας ως γονείς: να είμαστε πάντα δίπλα στα παιδιά μας ως φύλακες-άγγελοι και σύμβουλοι ζωής, στο δρόμο τους προς την ανεξαρτησία!