Η ψυχολογία μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λίγο μετά.!


ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Αισθάνεστε άβολα, όμως είστε υπέροχες!
Οι αλλαγές στο σώμα, στον οργανισμό αλλά και στην ψυχολογία μίας γυναίκας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι τόσες πολλές και σημαντικές που είναι φυσικό να της δημιουργούν περίεργα και άγνωστα έως τώρα συναισθήματα. Πολλές φορές αισθάνεται άσχημη και αδέξια, λόγω του αυξημένου βάρους της, ενώ κάποιες άλλες αισθάνεται ότι συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα επάνω της. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά αρκεί να προσπαθείτε να μην σας παίρνει ποτέ «από κάτω». Να θυμάστε πως όλοι θαυμάζουν και σέβονται μία έγκυο γυναίκα και όλοι γνωρίζουν ότι διανύει μία από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου! Άρα, καθίστε όσο πιο αναπαυτικά γίνεται και απλά απολαύστε το!

Όσο δυνατές κι αν είστε ίσως λυγίσετε, αλλά υπάρχει λύση!
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να έρθετε αντιμέτωπες με έντονο άγχος, ανησυχία ή ακόμα και κατάθλιψη. Αναρωτιέστε αν αυτό που σας συμβαίνει είναι φυσιολογικό, αν θα είστε καλή μητέρα, αν οι δικοί σας θα σας στηρίξουν, αν θα αγαπάτε το μωρό σας. Ακόμα και αν είστε ένας άνθρωπος με μεγάλη δύναμη και αυτοπεποίθηση, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε παρόμοιες ψυχολογικές μεταπτώσεις ή να σας κυριεύσει ακόμα και αίσθημα ανικανότητας. Συνήθως, τα παραπάνω είναι καταστάσεις που περιορίζονται σε μερικές μαύρες σκέψεις και είναι παροδικά. Κάτι που συνήθως βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το να συζητάτε με τον σύντροφό σας για όσα σας απασχολούν. Αν όμως δείτε ότι τα συμπτώματα επιμένουν, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Θα σας βοηθήσει σημαντικά, χωρίς αμφιβολία, και θα σας κάνει να απολαύσετε αυτή την μοναδικά μαγική στιγμή της ζωής σας!

ΛΟΧΕΙΑ
Δεν αισθάνεστε χαρούμενη; Μη στεναχωριέστε καθόλου!
Βλέπετε όλο τον κόσμο να σας χαμογελάει και να εξωτερικεύει τη χαρά του για το νέο μωρό. Όπου κι αν βρίσκεστε, οι άνθρωποι γύρω σας, δείχνουν υπέρμετρο ενθουσιασμό ακόμα και αν δεν σας γνωρίζουν πολύ καλά. Σας δίνουν άπειρες ευχές, συνήθως κοινότοπες και σπανιότερα ευφάνταστες, και γενικά βιώνετε μία πανηγυρική ατμόσφαιρα. Εσείς όμως είστε άυπνη, κουρασμένη, πιεσμένη. Ε, λοιπόν δεν έχετε καμία απολύτως υποχρέωση να δείχνετε πάντα τρισευτυχισμένη, μιας και το να είσαι νέα μαμά δεν είναι εύκολο και απαιτεί χρόνο προσαρμογής. Η κακή ψυχολογία και οι μεταπτώσεις στη διάθεσή σας οφείλονται σε πολλούς παράγοντες και είναι απόλυτα δικαιολογημένες και διαδεδομένες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της λοχείας. Επικεντρωθείτε στο μωρό σας και έχετε υπόψη σας ότι αυτή η κακή διάθεση, συνήθως, δεν διαρκεί περισσότερο από 2 εβδομάδες!

Ποιος έχει όρεξη για γυμναστική και διατροφή; Κανένας!
Ωστόσο, είναι πάρα πολύ σημαντικά. Θα σκεφτείτε βέβαια, «μα πού θα βρω χρόνο να γυμναστώ και να φάω σωστά έχοντας ένα νέο μωρό να φροντίσω»; Κι όμως, μία μικρή έρευνα στο internet μπορεί να σας φανερώσει εκατοντάδες προγράμματα διάρκειας μερικών μόνο λεπτών, όπως αυτό εδώ, που σε συνδυασμό με μια προσεγμένη και χωρίς υπερβολές διατροφή μπορούν να σας απογειώσουν. Ίσως σας φαίνεται βουνό αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο να το ξεκινήσετε και να είστε σίγουρες ότι θα ανταμειφθείτε! Αν, παρ’ όλα αυτά, δεν τα καταφέρνετε, κρατήστε τα στα υπ’ όψιν και κάντε υπομονή μέχρι να περάσουν οι πρώτοι μήνες για να νιώσετε πως βρήκατε μία καλύτερη ισορροπία. Αυτά τα δύο βασικά πράγματα -η γυμναστική και η σωστή διατροφή- θα σας φτιάξουν τη διάθεση ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζετε έντονες δυσθυμίες. Πρόκειται για έναν συνδυασμό που, ούτως ή άλλως, λειτουργεί ευεργετικά σε όλα τα στάδια της ζωής μας, αλλά ιδιαίτερα στην κατάσταση της λοχείας μπορεί να κάνει θαύματα όχι μόνο στη διάθεση αλλά και στην εμφάνισή σας.

Το μωρό στο επίκεντρο, αλλά και ‘σεις πρέπει να είστε ευτυχείς!
Ο ρόλος του γονιού είναι σίγουρα ένας από τους δυσκολότερους που καλείται κανείς να παίξει στη ζωή του. Το βάρος της ευθύνης για την ανατροφή ενός νέου ανθρώπου είναι εξαιρετικά μεγάλο και αυτό πολλές φορές μας ασκεί σημαντικές ψυχολογικές πιέσεις. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί γονείς παραμελούν ολοκληρωτικά τους εαυτούς τους και επικεντρώνονται αποκλειστικά στο νέο μωρό, πράγμα που φαντάζει λογικό. Προσοχή όμως! Για να μεγαλώσουμε σωστά ένα παιδί πρέπει πρώτα απ’ όλα να είμαστε εμείς υγιείς τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Ένας «παρατημένος», ατημέλητος, θυμωμένος ή μονίμως κουρασμένος γονιός αντανακλά απευθείας τον εαυτό του στο μωρό το οποίο αντιλαμβάνεται και εσωτερικοποιεί κάθε μας συναίσθημα. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να βρείτε οπωσδήποτε χρόνο για τον εαυτό σας. Δημιουργείστε ωραίες στιγμές και απολαύστε τις! Η ευτυχία του μωρού σας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δική σας θετική διάθεση!

Εκφραστείτε, αναπαυθείτε, απαιτήστε! Κάνει καλό σε εσάς και το μωρό σας!
Εκφραστείτε με κάθε τρόπο και οποιαδήποτε στιγμή. Γελάστε, κλάψτε, συζητήστε, φωνάξτε αν χρειαστεί! Επικοινωνήστε με κάθε τρόπο με τον / την σύντροφό σας, με τους φίλους σας, με τους γονείς σας. Θα σας αποφορτίσει και θα σας κάνει καλό από κάθε άποψη. Επίσης, προσπαθήστε να διεκδικήσετε την προσοχή και την φροντίδα των δικών σας ανθρώπων. Δώστε τους να καταλάβουν ότι είναι απαραίτητο να σας φροντίζουν, να σας βοηθούν και να σας υπομένουν όσο βρίσκεστε στο πολύ σημαντικό και ευαίσθητο στάδιο της λοχείας. Άλλωστε, η λέξη έχει τις ρίζες της στα αρχαία ελληνικά και το ρήμα «λέχομαι» που σημαίνει ξαπλώνω και ξεκουράζομαι. Άλλη μια απόδειξη ότι χρειάζεσθε από τους γύρω σας αγάπη, φροντίδα, ανάπαυση και κατανόηση.