Εγκυμοσύνη και επιδερμίδα!


Περιμένεις μωρό; Διατήρησε και δέρμα… μωρού στην εγκυμοσύνη!

Μήπως κι εσύ ετοιμάζεσαι να γίνεις μαμά; Τότε θα γνωρίζεις πολύ καλά πως είναι μια πολύ όμορφη εποχή που όμως ενδεχομένως να επιβάλλει λίγη παραπάνω φροντίδα προς τον εαυτό σου. Για να μη μείνεις προ εκπλήξεως λοιπόν, μπορείς από τώρα να ενημερωθείς και να είσαι έτοιμη να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε ανεπιθύμητη διαφορά παρουσιαστεί στην επιδερμίδα σου κατά την εγκυμοσύνη.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι αυτό που θέλει τη μεγαλύτερη προσοχή για την ανάπτυξη του εμβρύου. Μια συνηθισμένη αλλαγή είναι τα μαλλιά να γίνονται πιο λιπαρά ή ότι να «πέφτουν» περισσότερο. Είναι εντελώς φυσιολογικό και είναι αποτέλεσμα της απότομης αλλαγής των ορμονών στο σώμα. Μια λύση είναι να τα φροντίζεις και να τα κόβεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, καλύτερα να αποφεύγεις εντελώς τις βαφές, καθώς περιέχουν χημικές ουσίες, καταστροφικές για το έμβρυο.

Κατά την εγκυμοσύνη, οι δερματικές αλλαγές που συμβαίνουν, εξαφανίζονται αμέσως μετά από τη γέννα. Για παράδειγμα, οι ραγάδες, οι αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, τα στίγματα, οι σπασμένες φλέβες, οι ερεθισμοί αλλά και οποιαδήποτε ευαισθησία ή φαγούρα, είναι κοινά συμπτώματα. Ειδικά στην αρχή, ίσως παρατηρήσεις αφυδάτωση στο πρόσωπο, αλλά και στο σώμα σου. Μην αγχωθείς και απλώς συμβουλεύσου τον δερματολόγο σου ή τον αισθητικό σου και πιες άφθονο νερό.

Γενικώς, στην καθημερινή σου ρουτίνα, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα που επιλέγεις. Για το πρόσωπό σου, να χρησιμοποιείς ένα καλλυντικό χωρίς σαπούνι, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Να ελέγχεις και τα συστατικά, καθώς πρέπει να αποφεύγεις όσα περιέχουν ρετινόλη και σαλικικό οξύ. Σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να αποδειχθούν βλαβερά για το έμβρυο.

Για το πλύσιμο των ρούχων σου, μπορείς να χρησιμοποιείς το υγρό απορρυπαντικό Εύρηκα Baby με 100% φυτικό σαπούνι με λάδι ελιάς και εκχύλισμα από βιολογικό χαμομήλι. Δερματολογικά ελεγμένο και υποαλλεργικό είναι ιδανικό όχι μόνο για τα ρούχα του βρέφους αλλά και για τα άτομα που έχουν ευαίσθητες επιδερμίδες.

Προσοχή επίσης, θέλει και η έκθεση στον ήλιο. Το ιδανικό είναι να μην κάνεις ηλιοθεραπεία. Ωστόσο, μην ξεχνάς να βάζεις καθημερινά αντιηλιακό. Όσο για τις ρουτίνες ομορφιάς, καλό είναι να αποφεύγεις το έντονο μακιγιάζ και το λέιζερ. Τέλος, προϊόντα με λευκαντικές ουσίες ας αποφεύγονται εντελώς.

Μην ξεχνάς ότι όλες αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν, γιατί το σώμα σου φιλοξενεί ένα μικρό θαύμα που έρχεται να μαγέψει τη ζωή σου! Απόλαυσέ το, χαλάρωσε, ενώ φροντίζεις με αγάπη τον εαυτό σου!