Χρήσιμες συμβουλές για τα μαλλιά του βρέφους!


Η περιποίηση των μαλλιών του βρέφους μπορεί να είναι μία απλή υπόθεση, όμως συχνά προκαλεί σύγχυση σε πολλούς νέους γονείς. Κάποια μωράκια γεννιούνται φαλακρά, κάποια όμως γεννιούνται με αρκετά μαλλιά! Ευτυχώς, όπως συστήνουν οι ειδικοί, όσο λιγότερο επέμβουμε στο ζήτημα της φροντίδας των μαλλιών του βρέφους, τόσο το καλύτερο. Ας δούμε παρακάτω τι είναι πραγματικά απαραίτητο και τι όχι.

ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ

Οι περισσότεροι παιδίατροι συμβουλεύουν να πλένουμε το μωρό μας δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και δεν χρειάζεται κάθε φορά να πλένουμε και τα μαλλάκια του. Μία φορά την εβδομάδα είναι παραπάνω από αρκετή.
Από εκεί και πέρα, το ίδιο μωρό θα μας καθοδηγήσει στον τρόπο που θέλει να το λούσουμε. Κάποια μωράκια απολαμβάνουν το νερό στο κεφαλάκι τους, κάποια όχι. Σημασία έχει να βάλουμε όλη μας τη στοργή και να δώσουμε στο μωρό την αμέριστη προσοχή μας την ώρα του μπάνιου γιατί είναι μία στιγμή δεσίματος και επικοινωνίας. Με ήπιες κινήσεις και με χαμόγελο θα εμπνεύσουμε στο μωρό μας την απαραίτητη ασφάλεια και εμπιστοσύνη για να απολαύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη διαδικασία του μπάνιου και να γίνει και η δική μας δουλειά ευκολότερη!

Χρησιμοποιώντας ένα βρεφικό σαμπουάν χωρίς πρόσθετα αρώματα ή άλλα συστατικά που μπορεί να είναι ερεθιστικά για το δέρμα και τα μάτια του μωρού, κάνουμε ένα απαλό μασάζ κυκλικά στο κεφαλάκι του και ξεπλένουμε με το χέρι ή με ένα ποτήρι. Στη συνέχεια σκουπίζουμε απαλά με μία πετσέτα και είμαστε έτοιμοι!

ΤΟ ΧΤΕΝΙΣΜΑ

Στην αρχή, όταν τα μαλλάκια του μωρού είναι απαλά σαν χνούδι, δεν χρειάζεται να τα χτενίσουμε. Όσο μακραίνουν, ανάλογα και με το αν είναι ίσια ή κατσαρά, μπορεί να χρειαστεί ένα απαλό χτένισμα για να τα ξεμπλέξουμε και να μην δημιουργούνται κόμποι. Όσο τα μαλλιά είναι βρεγμένα, μπορεί να είναι πιο εύκολο να περάσουμε μία χοντρή χτένα κατά μήκος του κεφαλιού, κατά προτίμηση από κάτω προς τα πάνω. Σε στεγνά μαλλιά, χτενίζουμε με μία βούρτσα με μαλακές τρίχες ειδική για μωρά, στη φορά των μαλλιών.

Αν τα μαλλιά μακρύνουν αρκετά και πέφτουν στο προσωπάκι του μωρού είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιούμε λαστιχάκια ή άλλα αξεσουάρ που τραβάνε τα μαλλιά του μωρού. Ένα απλό κούρεμα θα μας δώσει τη λύση.

ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ

Στην αρχή, μπορούμε να αναλάβουμε εμείς το κούρεμα του μωρού κόβοντας εδώ κι εκεί ώστε να μην πέφτουν τα μαλλιά στα ματάκια του και να μακραίνουν ομοιόμορφα. Την πρώτη φορά πρέπει να προσέξουμε το μωρό να είναι χορτάτο και ξεκούραστο για να δεχτεί με άνεση τη διαδικασία. Καλό είναι να του δώσουμε και μερικά παιχνίδια για να απασχοληθεί. Έτσι, θα καταφέρουμε να αποσπάσουμε την προσοχή του και να επικεντρωθούμε στο κούρεμα.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

Τα βρεφικά μαλλάκια δεν είναι μόνιμα. Κάποια στιγμή θα πέσουν και θα αντικατασταθούν με νέα, όπως γίνεται και με τα δόντια. Γι’ αυτό, αν τύχει και δείτε κάποια στιγμή τρίχες ή και ολόκληρες τούφες να πέφτουν από το κεφαλάκι του μωρού σας, μην πανικοβληθείτε! Σύντομα θα βγουν και πάλι νέα μαλλάκια, πιο γερά και ανθεκτικά.