Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μου.!


Οι πρώτες αλλαγές!
Αν δείτε στο σώμα σας χρωματικές αλλαγές (στο δέρμα του προσώπου, στις ελιές και στις φακίδες ή στην τριχοφυΐα σας) μην αρχίσετε τα τηλέφωνα! Όλα θα ξαναγίνουν όπως πριν, μετά τον τοκετό. Αφήστε τον χρόνο να επαναφέρει τις χαρακτηριστικές σας λεπτομέρειες σιγά-σιγά. Μέχρι τότε, μία κρέμα προστασίας με υψηλό δείκτη θα βοηθήσει και θα προστατέψει το δέρμα σας κατά την έκθεσή του στον ήλιο. Βάρος: Η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη, αφού θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και το μωρό να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Όταν εσείς δεν τρέφεστε σωστά, το ίδιο συμβαίνει και με το μωρό. Ειδικά τους πρώτους μήνες το σώμα σας χρειάζεται έξτρα ενέργεια, καθώς όλα τα όργανα δουλεύουν υπό πίεση, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς, που χρειάζεται να αντλήσει περισσότερο αίμα, αλλά και των ποδιών και της πλάτης που πρέπει να στηρίξουν την όλο και μεγαλύτερη κοιλιά σας.Πιο πλούσια μαλλιά, αλλά για λίγο!
Περισσότερα μαλλιά; Ναι! Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα μαλλιά μεγαλώνουν περισσότερο. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και οφείλεται στα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων. Βέβαια, η νέα σας εικόνα δεν θα κρατήσει πάρα πολύ αφού μετά τον τοκετό θα παρατηρήσετε τα -παραπάνω- μαλλιά σας να πέφτουν και την κόμη σας να είναι ίδια με αυτή που βλέπατε και στις προ τοκετού selfies!Γλυκιά λιποθυμία!
Σας έρχεται μία γλυκιά λιποθυμία; Μην ανησυχήσετε, είναι κάτι πάρα πολύ συνηθισμένο και αποτελεί την πρώτη ένδειξη πιθανής εγκυμοσύνης. Βλέπετε, το μωρό έχει μεγάλη ανάγκη από αίμα και σας παίρνει αρκετό από αυτό που χρειάζεται ο εγκέφαλός σας για να λειτουργήσει όπως έχει συνηθίσει! Αυτό συνήθως κρατάει για το πρώτο τρίμηνο άρα κάντε λίγη υπομονή. Αν συνεχίσετε να νιώθετε ζαλάδες και μετά το πρώτο τρίμηνο, μάλλον δεν θα είναι λόγω του μωρού και καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Μερικά δέκατα δεν βλάπτουν!
Πυρετός, όχι μόνο το σαββατόβραδο! Αν αισθάνεστε τη θερμοκρασία σας αυξημένη κατά τη διάρκεια του τοκετού -αυτό που λέμε δέκατα, όχι κάτι περισσότερο- είναι λόγω της προγεστερόνης. Μίας πολύ σημαντικής ορμόνης που παίζει σπουδαίο ρόλο σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η προγεστερόνη χαλαρώνει τη μήτρα διευκολύνοντας την εμφύτευση του εμβρύου, συμβάλλει στην έκκριση της προλακτίνης, της ορμόνης που ευθύνεται για την παραγωγή του γάλακτος, και γενικά επιτελεί διάφορες σημαντικές λειτουργίες. Έχει όμως και αρκετά side effects μεταξύ των οποίων η αύξηση των καρδιακών παλμών και η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος. Επίσης, μπορεί να σας χαρίσει και διάφορες «χαριτωμένες» ψυχολογικές μεταπτώσεις που οι γύρω σας, συνήθως, δεν απολαμβάνουν!

Ψυχραιμία, δεν είναι ουλίτιδα!
Τα ούλα σας ματώνουν αλλά, όχι, δεν είναι ουλίτιδα! Απλώς, το αίμα ρέει μέσα σας σε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι συνήθως και οι ορμόνες σας έχουν «τρελαθεί» λιγάκι και «πάνε με χίλια»! Αυτή η έντονη αύξηση της κυκλοφορίας κάνει τα ούλα σας να ματώνουν. Μην ανησυχείτε, συμβαίνει πολύ συχνά σε πολλές μέλλουσες μαμάδες!

Έχετε πρηστεί; Υπομονή!
Ναι, έχετε πρηστεί λίγο στα δάχτυλα και το πρόσωπο! Δεν είναι ωραίο αλλά είναι παροδικό και σχετικά συνηθισμένο. Το σώμα μίας εγκύου κατακρατά πολλά υγρά κατά τη διάρκεια των 9 μηνών της κυοφορίας και το πρήξιμο είναι φυσιολογικό.

Βέβαια, εδώ χρειάζεται η προσοχή σας και καλό θα ήταν ο γιατρός σας να είναι ενήμερος. Αν, λόγου χάρη, το πρήξιμο συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα, όπως υψηλή πίεση, τότε ίσως είναι ένδειξη για κάτι σοβαρό το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Γυμναστείτε με ασφάλεια
Γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Σχεδόν επιβάλλεται, αρκεί να μην το παρακάνετε. Αν γυμναζόσασταν και πριν συνεχίστε άφοβα αλλά με μέτρο. Αποφύγετε τη μεγάλη ένταση στις ασκήσεις σας και προτιμήστε δραστηριότητες όπως περπάτημα ή χαλαρό jogging, κολύμβηση, γιόγκα, ελαφριά αεροβική και οτιδήποτε δεν «φλερτάρει» με πιθανούς τραυματισμούς. Γενικά, συνιστούμε χαλαρότητα! Προσέξτε οι ασκήσεις να μην πιέζουν υπερβολικά την κοιλιακή χώρα.

Φορέστε άνετα ρούχα, προφυλάσσοντας ιδιαίτερα την περιοχή του στήθους. Πίνετε συχνά νερό και προσπαθήστε να μην εξαντλήστε! Εξυπακούεται, ότι αν αισθανθείτε ενόχληση ή πόνο πρέπει να σταματήσετε αμέσως!

Αν πριν δεν γυμναζόσασταν ιδιαίτερα αλλά θέλετε να ξεκινήσετε, τότε χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή. Καλό θα είναι να ενημερώσετε τον γυμναστή σας για ένα ειδικό πρόγραμμα για εγκύους ή να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Αν είστε έμπειρη αθλήτρια, ενδέχεται, με κάποιες προσαρμογές, να μπορείτε να συνεχίσετε το πρόγραμμα που είχατε και πριν την εγκυμοσύνη, αλλά κι εδώ ισχύει το «ό,τι πει ο γιατρός»!

Το μασάζ της ευτυχίας!
Το σώμα σας υφίσταται μεγάλες αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι οποίες συμβαίνουν προκειμένου να μπορέσει να βολευτεί καλύτερα ο «νέος ένοικος»! Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών -όπως και των extra κιλών που σταδιακά προστίθενται στο σώμα σας- είναι να αισθάνεστε αρκετούς μυοσκελετικούς πόνους σε σημεία που δεν είχατε πονέσει ποτέ και γενικά να μην μπορείτε να βολευτείτε πουθενά! Μία εξαιρετική ιδέα, που θα δώσει χαρά σε σας και κατ’ επέκταση και στο έμβρυό σας, είναι να αφεθείτε στα μαγικά χέρια ενός επαγγελματία μασέρ, που θα σας ανακουφίσει, δίνοντάς σας το κατάλληλο μασάζ για εγκυμονούσες.

Ιωάννης Καλογήρου
Μαιευτήρας Γυναικολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
[email protected]