Το κατάλληλο μπιμπερό και το πλύσιμό του!


ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΜΠΙΜΠΕΡΟ

Γυάλινα, πλαστικά ή μίας χρήσης, τα μπιμπερό που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ποικίλα και μπορούμε να βρούμε πάντα το πιο κατάλληλο ανάλογα με την ηλικία και τις προτιμήσεις του μωρού μας.

Τα μπιμπερό που είναι μικρά σε μέγεθος είναι ιδανικά για τους πρώτους μήνες του μωρού μετά τον τοκετό. Αυτά που έχουν χαριτωμένα σχήματα θέλουν προσοχή γιατί μπορεί να είναι δύσκολα στον καθαρισμό. Αν προτιμήσετε γυάλινο μπορείτε να προμηθευτείτε μία θήκη σιλικόνης για να το προστατέψετε ώστε να μην σπάσει. Τα μπιμπερό μίας χρήσης ή αυτά που έχουν ανταλλακτικά μίας χρήσης μπορεί να σας φανούν χρήσιμα στη βόλτα ή στο ταξίδι γιατί δεν χρειάζονται πλύσιμο μετά τη χρήση.

Όσο για τη θηλή, επιλέξτε αυτή που ταιριάζει περισσότερο στο μέγεθος του στόματος του μωρού σας και στην ηλικία του. Υπάρχουν θηλές για περιορισμένη ροή, άλλες για μέτρια και άλλες για ελεύθερη ροή. Κάποιες θηλές είναι ειδικές για νεογνά ή για πρόωρα μωράκια και κάποιες είναι ορθοδοντικές, μιμούνται δηλαδή τη θηλή του στήθους της μητέρας. Τέλος, υπάρχουν θηλές με ελεγχόμενη ροή που επιτρέπουν τη ροή του γάλακτος μόνο σε συγκεκριμένη κλίση του μπιμπερό, ώστε να μην πνίγεται το μωρό καθώς τρώει.

Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΙΜΠΕΡΟ

Φροντίστε τα μπιμπερό να είναι πάντα σε καλή κατάσταση. Πετάξτε οποιοδήποτε μπιμπερό έχει ρωγμές ή γρατζουνιές και ελέγχετε τη θηλή μετά από κάθε τάισμα. Αν έχει φθορές ή έχει αλλοιωθεί με οποιοδήποτε τρόπο αντικαταστήστε τη.
Ελέγξτε ότι το γάλα τρέχει από τη θηλή με γρήγορες, σταθερές σταγόνες και όχι με συνεχόμενη ροή γιατί αν η ροή είναι συνεχόμενη μπορεί το μωρό να δυσκολεύεται να φάει και να πνίγεται. Αν το γάλα τρέχει πολύ αργά ίσως το μωράκι σας να χρειάζεται καινούρια θηλή – ψάξτε για κάποια με περισσότερες τρύπες που είναι κατάλληλη για μεγαλύτερα μωρά.

ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΟΥ ΜΠΙΜΠΕΡΟ

Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού δεν είναι ακόμα ώριμο, ο προσεκτικός καθαρισμός του μπιμπερό επιβάλλεται για την αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει το μπιμπερό να απολυμαίνεται πριν τη χρήση, απλώς η απολύμανση προσφέρει επιπλέον προστασία που μπορεί να είναι χρήσιμη για πρόωρα μωράκια ή για μωρά με εύθραυστη υγεία.
Ιδανικά, τοποθετήστε το μπιμπερό και τα αξεσουάρ του αμέσως μετά τη χρήση μέσα σε ένα λεκανάκι με χλιαρό νερό και σταγόνες από το υγρό πιάτων Εύρηκα Baby, το οποίο με 100% φυτικό σαπούνι με λάδι ελιάς και εκχύλισμα από βιολογικό χαμομήλι & λεμόνι, είναι ιδανικό για το πλύσιμο των βρεφικών σκευών! Στη συνέχεια, τρίψτε το εσωτερικό του με μία βούρτσα για μπουκάλια. Καθαρίστε με τον ίδιο τρόπο και τη θηλή. Ξεπλύνετε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς μέχρι την επόμενη χρήση πάνω σε μία καθαρή πετσέτα.

Κάποια μπιμπερό πλένονται και στο πλυντήριο – σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει κάποια ένδειξη πάνω στο μπιμπερό. Τα μικρά κομμάτια μπαίνουν στη θήκη για τα μαχαιροπήρουνα ή σε κάποια αντίστοιχη, και το μπιμπερό στο σημείο που τοποθετούνται τα ποτήρια. Μετά την πλύση, το μπιμπερό είναι έτοιμο για χρήση!