Εγκυμοσύνη και μουσική!


Η μουσική έχει πλήθος από ευεργετικές ιδιότητες στη ζωή μας. Όχι μόνο μας ψυχαγωγεί και μας διασκεδάζει αλλά μπορεί να μας χαλαρώσει, να πάρει μακριά μας την ένταση και το άγχος ή να μας χαρίσει ενέργεια και να μας αλλάξει την κακή διάθεση. Στην εγκυμοσύνη, η μουσική λειτουργεί ευεργετικά για δύο! Και για την έγκυο αλλά και για το έμβρυο. Ας δούμε πώς…

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το έμβρυο μέσα στη μήτρα επηρεάζεται από οποιαδήποτε εμπειρία ή κατάσταση βιώνει η έγκυος. Όλες αυτές οι εμπειρίες πρόκειται να επιδράσουν στην ανάπτυξή του μέχρι να γεννηθεί, δίχως να σταματήσουν και μετά τη γέννηση του βρέφους. Πολλές μελέτες που κατά καιρούς δημοσιεύονται, έχουν ασχοληθεί με την επίδραση της μουσικής στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών έχουν δείξει ότι τα βρέφη που εκτέθηκαν στη μουσική ως βρέφη, παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφορές πνευματικά, γνωστικά, ψυχικά, συναισθηματικά αλλά και σε ζητήματα συμπεριφοράς σε σύγκριση με τα βρέφη που δεν είχαν την εμπειρία της μουσικής ως έμβρυα.

Η έγκυος που ακούει μουσική, κατακλύζεται από θετικά συναισθήματα, ηρεμεί και ξεκουράζεται με τρόπο μαγικό. Όλο αυτό το όμορφο που η ίδια νιώθει, περνά και στο έμβρυο που κυοφορεί. Τα αντανακλαστικά των βρεφών των οποίων οι μητέρες άκουγαν μουσική στην εγκυμοσύνη είναι περισσότερο οξυμένα. Πολλά από αυτά τα βρέφη μάλιστα, αναγνωρίζουν μετά τη γέννησή τους μουσικά κομμάτια που άκουγαν μέσα από την κοιλιά της μαμάς τους και αντιδρούν σχεδόν εκστασιασμένα! Ακόμα κι αν ως έμβρυα δεν αντιλαμβάνονται τη μουσική ως έχει, νιώθουν τις δονήσεις από τα ηχητικά κύματα.

Η μουσική που περισσότερο ενδείκνυται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εκείνη που χαλαρώνει την έγκυο, την διασκεδάζει και την κάνει να νιώθει όμορφα. Όπως για παράδειγμα η κλασική μουσική. Άλλα είδη όπως είναι η heavy metal μουσική, δεν συνιστώνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού η έντασή τους είναι πιο πιθανό να τρομάξει το βρέφος αντί να του χαρίσει όμορφα συναισθήματα. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι η έγκυος πρέπει να ακούει μόνο «απαλή» μουσική. Οτιδήποτε της ανεβάζει τη διάθεση είναι ευεργετικό. Ακόμα κι αν θέλει να χορέψει!