Η κατάλληλη Baby Sitter!


Ο άνθρωπος με τον οποίο μοιραζόμαστε τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας είναι πολύ σημαντικός. Θα πρέπει να μπορούμε να τον εμπιστευόμαστε απόλυτα για καθετί, ώστε να ξέρουμε ότι τα παιδιά μας είναι σε καλά χέρια όταν λείπουμε από το σπίτι. Ας δούμε μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η κατάλληλη baby sitter για τα παιδιά μας.

Η ΣΤΟΡΓΗ

Από την πρώτη στιγμή που η baby sitter θα κρατήσει το παιδί στην αγκαλιά της, δημιουργείται και η πρώτη σύνδεση που θα μάς δείξει σε κλάσματα δευτερολέπτου αν μπορεί να ανταπεξέλθει στον δύσκολο ρόλο της φροντίδας των παιδιών μας. Οι αντιδράσεις του παιδιού, όσο μικρό και αν είναι, μπορούν να μας δώσουν στοιχεία για το αν ο νέος άνθρωπος που καλείται να αναλάβει ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα είναι ο κατάλληλος. Ιδανικά, θέλουμε η πρώτη γνωριμία τους να είναι τόσο φυσική και καλοδεχούμενη από το παιδί, σαν να γνωρίζονταν από πάντα.

Η ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

Πρωταρχική προϋπόθεση στην επιλογή της κατάλληλης baby sitter είναι να μας δείξει ότι έχει την κατάλληλη υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αξιοπιστία που απαιτείται στον νέο της ρόλο. Αν έχει κάποια εμπειρία με παιδιά – όπως αν έχει προϋπηρεσία, ή αν έχει δικά της παιδιά – είναι σίγουρα ένα προτέρημα. Σε κάθε περίπτωση, πριν αφήσουμε τα παιδιά μας μόνα μαζί της, θα πρέπει να έχει περάσει μία περίοδος εκπαίδευσης στην οποία ένας από τους δύο γονείς θα είναι πάντα παρών.

Η ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η προθυμία είναι απαραίτητη σε κάθε δουλειά, στην περίπτωση της baby sitter όμως εκτός από το να είναι πρόθυμη να κάνει αυτά που θα της ζητήσουμε, θα πρέπει να είναι και απόλυτα συνεργάσιμη ώστε να φροντίσει τα παιδιά μας με τον τρόπο που θέλουμε εμείς. Αν όταν λείπουμε νιώθουμε ότι τα παιδιά μας είναι με έναν άνθρωπο που μπορεί να μας αντικαταστήσει επάξια σαν να είμαστε εμείς εκεί, τότε έχουμε βρει τον κατάλληλο άνθρωπο. Το να υπάρχει σύμπνοια στον τρόπο διαπαιδαγώγησης που ακολουθούμε εμείς και η baby sitter είναι ένα σημαντικό κριτήριο για μία επιτυχημένη και μακρόχρονη συνεργασία.

Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ακόμα και αν δεν έχει γνώσεις παιδαγωγικής ή αν δεν έχει εμπειρία ή προϋπηρεσία σε κάποια άλλη εργασία με παιδιά, είναι πολύ σημαντικό η baby sitter να αγαπάει τα παιδιά και να της αρέσει η συναναστροφή μαζί τους. Αυτό θα μάς εξασφαλίσει ότι θα φερθεί στο παιδί μας με αγάπη και φροντίδα, ότι θα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του με άνεση και ότι θα μπορεί κι εκείνο να την δεχτεί με χαρά, σαν να ήταν άλλο ένα μέλος της οικογένειας.