Διατροφή στην εγκυμοσύνη!


Ο ερχομός ενός παιδιού στον κόσμο είναι ένα θαύμα, αλλά και μία ευθύνη που ξεκινάει ήδη από τη στιγμή της σύλληψης. Οι 9 μήνες που το βρέφος παραμένει στην κοιλιά της μαμάς του είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την ανάπτυξή του και ένα σημαντικό μέρος για την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης κατέχει η σωστή διατροφή της μέλλουσας μητέρας. Ποια είναι όμως η ενδεδειγμένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Ας δούμε τους βασικούς πυλώνες που συστήνουν οι ειδικοί:

Άφθονα θρεπτικά συστατικά

Επειδή το βρέφος αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, είναι σημαντικό η μητέρα να τρέφεται με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες, το φολικό οξύ, ο σίδηρος κ.ά. Γι’αυτό είναι καλύτερο να αποφεύγει εντελώς το πρόχειρο φαγητό και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι χαμηλής θρεπτικής αξίας.

Μία ισορροπημένη διατροφή στην περίοδο της εγκυμοσύνης περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και όσπρια, αυγά, κρέας και ψάρι, κατά προτίμηση βιολογικά. Συνήθως οι γυναικολόγοι συστήνουν και μία πολυβιταμίνη, προσαρμοσμένη για την περίοδο της εγκυμοσύνης, για να μην προκύψει κάποια έλλειψη που μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο.

Προσοχή στη ζάχαρη

Η πρόσθετη ζάχαρη προσφέρει μόνο άδειες θερμίδες και κανένα θρεπτικό συστατικό, επομένως, όσο λιγότερο καταναλώνει η μέλλουσα μητέρα τόσο το καλύτερο. Κάποιες εναλλακτικές επιλογές για γλυκό αποτελούν τα γλυκά φρούτα, τα αποξηραμένα φρούτα, το μέλι και άλλα φυσικά γλυκαντικά.

Τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνονται

Κάποιες τροφές πρέπει να λείπουν εντελώς από το διαιτολόγιο της εγκυμονούσας. Το ωμό κρέας και ψάρι, τα μη παστεριωμένα τυριά ή το γάλα, το ωμό αυγό και τα αλλαντικά μπορεί να περιέχουν επικίνδυνους μικροοργανισμούς που είναι ικανοί να βλάψουν το έμβρυο.

Το ίδιο ισχύει και για τα ωμά λαχανικά τα οποία πρέπει να πλένονται με μεγάλη προσοχή για να απομακρύνονται βακτήρια ή παράσιτα που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Ένα από τα πιο επικίνδυνα είναι το τοξόπλασμα που μπορεί να εμφανιστεί στις πράσινες σαλάτες αλλά και αλλού. Η λοίμωξη με τοξόπλασμα υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στο έμβρυο, όπως τύφλωση ή διανοητική καθυστέρηση μετά τον τοκετό ή και αργότερα στη ζωή του, γι’αυτό και στις προγεννητικές εξετάσεις γίνεται πάντα ένας έλεγχος για τυχόν αντισώματα.

Τα ψάρια είναι μία εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και υγιεινών λιπαρών αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται αυτά που είναι γνωστό ότι περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου. Τα μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, ο τόνος, κ.ά. δεν πρέπει να καταναλώνονται πάνω από 2 φορές το μήνα.

Το κάπνισμα και το αλκοόλ

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι πρέπει να διακόπτεται εντελώς αν η μέλλουσα μητέρα είναι καπνίστρια γιατί προκαλεί πλήθος προβλημάτων. Όσο για το αλκοόλ, επειδή δεν υπάρχει κάποια ποσότητα κατανάλωσης που έχει αποδειχθεί ασφαλής επιστημονικά, καλό είναι να αποφεύγεται εντελώς.

Ο καφές και η καφεΐνη

Ο καφές είναι αποδεκτός αλλά με μέτρο και όχι παραπάνω από 2 φλυτζάνια την ημέρα. Η καφεΐνη περνάει ελεύθερα από τον πλακούντα στο έμβρυο και μπορεί να συσσωρευθεί συμβάλλοντας στην καθυστέρηση της ανάπτυξης του βρέφους. Καφεΐνη υπάρχει και σε κάποια τσάγια, στο κακάο και στα αναψυκτικά.